Kombivapen - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Hagelgevär

Ett kombivapen har både en pipa för kula och en pipa för hagel. Ett kombivapen kan vara bra att använda på de jakter där det kan vara bra att använda sig utav hagel och kula om så skulle behövas. Kombivapnet används mycket vid skogsfågeljakt med trädskällare och skogsjakt efter rådjur, räv och hare. Vid fågeljakt så måste jägaren komma nära fågel för att få en bra skottchans, oftast så är det mycket grenar och träd som skymmer sikten och kulans bana, då lämpar sig ett hagelskott mest.

Men kommer helt plötsligt ett rådjur fram som är utom skotthåll för haglet så vill man kunna använda kula. Dessutom så kan det vara frustrerande om en älg eller ett vildsvin dyker upp och du bara har hagelbössan med dig, då måste du avstå skott, därför kan ett kombivapen vara bra att ha med på jakt där olika djur jagas samtidigt.

Kombivapnet är ett brytvapen och har samma konstruktion som ett hagelvapen. Det finns två olika typer som dominerar marknaden och det är kombibock och drilling. Men ett kombivapen har sina begränsningar, det är t.ex. inte lika komplett som en studsare eller ett hagelvapen.

Drilling

En drilling har tre pipor, två för hagel och en för kula. En drilling har två avtryckare och en kulomställare på kolvhalsen. Med kulomställaren väljs det om man vill avfyra kulpipan eller högra hagelpipan först. Den bakre avtryckaren avfyrar vänstra hagelpipan. Säkringen sitter på kolvhalsen på de flesta drillingar.

Kombibock

En kombibock har två pipor och två avtryckare. Oftast ligger kulpipan under hagelpipan, kulpipan avfyras med den främre avtryckaren. Hagelpipan avfyras med den bakre avtryckaren. Man måste vara försiktig när man avfyrar ett kulskott med en kombibock för att det har hänt att man tar i för hårt och fingret glider tillbaka mot andra avtryckaren och hagelpipan avlossas.

Hagelgevär med patroner

Kombinationsvapen finns att välja i olika kalibrar. Det bästa är att välja en kaliber som man kan jaga allt vilt med och det är klass-1. Jägare som är mer erfarna och är specialiserade småviltsjägare som vet vad de vill använda sig utav kan köpa klass-2 eller klass-3 vapen men då får de bara jaga småvilt och vissa fåglar med de vapnet.

Hagelkalibern är oftast 12 det är också den största hagelkaliber som får användas i Sverige. Många vapen tillverkas också i kaliber 20 med 76 mm patronlängd. Det är tillräckligt för all svensk hageljakt, effekten blir inte mindre från än mindre kaliber. Många fia och äldre bössor har kaliber 16, oftast så är bössorna tillverkade i bra material och är i bra kvalité

Sammanfattning

  • Ett kombivapen har både en pipa för kula och en pipa för hagel.
  • Kombivapnet är ett brytvapen och har samma konstruktion som ett hagelvapen.
  • kombivapen har sina begränsningar, det är t.ex. inte lika komplett som en studsare eller ett hagelvapen.
  • En kombibock har två pipor och två avtryckare. Oftast ligger kulpipan under hagelpipan, kulpipan avfyras med den främre avtryckaren. Hagelpipan avfyras med den bakre avtryckaren.
  • Kombinationsvapen finns att välja i olika kalibrar. Det bästa är att välja en kaliber som man kan jaga allt vilt med och det är klass-1.

Felrapport

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Sök på webbplatsen

Klicka på en meny för att expandera