Blogg

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

2256327 algjakt 1Har du kaffe i termosen och hemmagjord salami på mackan? Då är du en i gänget i jaktlaget. Här lär författaren och jägaren Fredrik Lundberg ut jägarvärldens outtalade koder. 

6 saker nybörjare bör tiga om:

1. ”Jag är mer kattmänniska än hundmänniska”

Det ingår i konceptet jakt att uppskatta hundar. Katter är däremot oönskade i naturen och jägare diskuterar gärna hur många fåglar som tas av tamkatter varje år.

2. ”Det är väl fler än jag som brukar fuska med att göra patron ur?”

Nej, säkerheten fuskar man inte med. Absolut inte!

3. ”Jag har aldrig lyckats lära mig hur en kompass fungerar”

Att erkänna detta visar att du måste träna både på den faktiska och den sociala kompassen. Karta och kompass är viktiga delar av utrustningen.

4. ”Det bästa med jakten är att man får döda”

De orden skulle ingen seriös jägare göra high-five till. Förresten säger man bland annat fälla, skjuta, avfånga, avliva, nedlägga, få med sig, beskatta och göra uttag, men inte döda.

5. ”Lycka till!”

Lika fel som att säga det till en sportfiskare. ”Skitjakt” går däremot bra, precis som ”skitfiske”.

6. ”Aktierna går bra nu”

Prata aldrig om pengar, särskilt inte om du har pengar.

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Uppdaterade teoriprov för jägarexamen

Naturvårdsverket har under 2015 godkänt ett nytt teoriprov för jägarexamen. I det nya teoriprovet har alla frågor har setts över, en del har bytts ut mot nya frågor och andra har uppdaterats med nya formuleringar. Naturvårdsverkets och jägareförbundens målsättning är att det nya teoriprovet ska börja användas så snart som möjligt. Självklart har vi på JägarTeori tagit del av detta och uppdaterar våra provfrågor och utbildningsmaterial så de följer dagens regler, ändringar och bestämmelser. 

Naturvårdsverket har justerat och moderniserat föreskrifterna för jägarexamen, bland annat genom att förtydliga förhållandena för skjutprov och ställa krav på digital registrering av resultat. Ändringen leder också till att det blir dyrare att ta jägarexamen än tidigare. De ökade kostnaderna täcks av höjningen och ska även finansiera den planerat fortsatta moderniseringen av jägarexamen, som bland annat innebär ett helt digitalt teoriprov.

Vad kostar det att ta jägarexamen?

Provavgifterna betalas till provledaren vid provtillfället. Nya provavgifter från och med 1 Januari 2016: Gamla provavgifter markeras med ().

Teoriprov 250 kr (200 kr)
 Hagelgevärsprov  400 kr (340 kr)
 Grundprov kulgevär   200 kr (160 kr)
 Högviltprov kulgevär   200 kr (140 kr)
 Omprovsmoment  100 kr (80 kr)
   
 Tilläggsserie 1  50 kr (25 kr)
 Tilläggsserie 2  50 kr (25 kr) 
  • Observera att kostand för ammunition tillkommer.
  • Ett delprov som underkänns får göras om annan dag, mot erläggande av ny provavgift.

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

2788414 jagareHej alla blivande jägare! Vi växer så det knakar och det tycker vi är jätte roligt! Därför kommer vi under december månad att lansera flera nya funktioner på sajten. Vi kommer också att uppdatera samtliga provfrågor, lägga till mer utförliga förklaringar till provfrågorna och förbättra viltartpresenationerna. Samt Lägga till ytterligare två helt nya provkategorier, och även förbättra provet '' pricka rätt '' Allt detta beräknas vara klart i slutet på december och vi tackar alla er som har bidragit med förslag, tips och idéer.

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

facit prov jagarexamen

Nu har vi släppt ännu mer nedladdningsbart utbildningsmaterial. Bli medlem hos oss och ladda ner ett kunskapsprov för jägarexamen, lär dig teorin på ett snabbt, effektivt och roligt sätt. Slipp tjocka och tråkiga teoriböcker, endast hos JägarTeori - Sveriges smartaste utbildningstjänst för blivande jägare.

Bli Medlem

Utbildningsmaterial

  • Viltspårs-boken
  • Gjut ditt eget viltspår
  • Kunskapsprovet

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

nyajagarteori

Välkommen til vår nya sajt, som nu har enklare design och som också har blivit 100% responsiv vilket gör att det går att studera från både dator, mobil och surfplatta. Provfrågorna är uppdatterade och profilen har fått ett nytt utseende. Fler artviltpresentationer, och enkelt utbildningsmaterial för att lära sig att se skillnad och kännetecken på exempelvis fåglar. Flera videoklipp som förklarar hagelskyttetsgrunder, kulvapnet och säkervapenhantering. Tipsa oss till en vän som du vill jaga med!

JägarTeori - Sveriges smartaste utbildningstjänst för blivande jägare.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!