Blogg

Nya regler angående teoriprov för jägarexamen

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Uppdaterade teoriprov för jägarexamen

Naturvårdsverket har under 2015 godkänt ett nytt teoriprov för jägarexamen. I det nya teoriprovet har alla frågor har setts över, en del har bytts ut mot nya frågor och andra har uppdaterats med nya formuleringar. Naturvårdsverkets och jägareförbundens målsättning är att det nya teoriprovet ska börja användas så snart som möjligt. Självklart har vi på JägarTeori tagit del av detta och uppdaterar våra provfrågor och utbildningsmaterial så de följer dagens regler, ändringar och bestämmelser. 

Naturvårdsverket har justerat och moderniserat föreskrifterna för jägarexamen, bland annat genom att förtydliga förhållandena för skjutprov och ställa krav på digital registrering av resultat. Ändringen leder också till att det blir dyrare att ta jägarexamen än tidigare. De ökade kostnaderna täcks av höjningen och ska även finansiera den planerat fortsatta moderniseringen av jägarexamen, som bland annat innebär ett helt digitalt teoriprov.

Vad kostar det att ta jägarexamen?

Provavgifterna betalas till provledaren vid provtillfället. Nya provavgifter från och med 1 Januari 2016: Gamla provavgifter markeras med ().

Teoriprov 250 kr (200 kr)
 Hagelgevärsprov  400 kr (340 kr)
 Grundprov kulgevär   200 kr (160 kr)
 Högviltprov kulgevär   200 kr (140 kr)
 Omprovsmoment  100 kr (80 kr)
   
 Tilläggsserie 1  50 kr (25 kr)
 Tilläggsserie 2  50 kr (25 kr) 
  • Observera att kostand för ammunition tillkommer.
  • Ett delprov som underkänns får göras om annan dag, mot erläggande av ny provavgift.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!