Jägaren

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Jägaren - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

jägareSom jägare är det viktigt att du förstår naturens kretslopp och hur djur, växter och människor är en del av detta kretslopp. Det är viktigt att jakten bedrivs etiskt och utifrån naturens villkor. Precis som många andra naturtillgångar är viltet en tillgång som ska förvaltas som en förnyelsebar naturresurs och som jägare är det bra att komma ihåg att till jakträtten hör även skyldigheten att bedriva viltvård.

En god jägare behöver inte alltid ta med något hem efter en jaktdag, han har heller inte skjutit ett enda skott han ångrat i efterhand. Jaktlycka är inte synonymt med antalet skjutna eller fångade djur. Det är det sammanlagda positiva upplevelserna under en jakt och en dag i naturen som beskriver jaktlycka.

Bli en bra jägare

Vissa jägare kan tyckas dra viltet till sig, och vissa får aldrig en skottchans. Ofta så skyls sånt på tur, med förklaringen är givetvis en helt annan. En duktig jägare smyger ut till sitt pass, tänker på vindriktningen så inte vittringen hamnar över det terrängparti som ska jagas på. Väl på pass så laddar jägaren vapnet så tyst som möjligt och intar en dold skjutställningen intill en gran eller i en jaktkoja med god uppsikt över terrängområdet. Sedan sitter jägaren tyst, stilla med sinnena på helspänn och lyssnar och spanar efter villebråd. Varje gång du rör på dig, går omkring, för oväsen eller tappar tålamodet minskar dina chanser drastiskt för att se något vilt. Om möjligt inta en höjd, skjutkoja motsvarande, som är ett par meter högre än marken då har viltet svårare att få vittring på dig eftersom doftkornen som du avger inte fastnar lika lätt på terrängen runt om dig.

En bra jaktkamrat

Som ny jägare kommer du att behöva råd, tips och praktisk hjälp av dina jaktkamrater, till exempel när du ska passa din första älg. Visa tacksamhet och uppskattning, och erbjud din egen hjälp när tillfälle erbjuds. Vid drev eller klappjakt kan det hända att ett djur korsar ditt pass påväg in till grannens jaktpass. Om du vet att din jaktgranne snart kan få ett bättre skottillfälle än vad du själv har så ska du avstå från att skjuta, det visar på att du har respekt för viltet och jakten. Gläds åt dina jaktkamraters framgångar och gratulera dem vid fällt vilt. Lyssna uppmärksamt till deras berättelser om hur det gick till. Kritisera aldrig någon för att inte ha utnyttjat en skottchans. Ingen ska känna sig pressad eller tvungen att ta ett skott för att undgå kritik eller åtlöje efteråt.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!