Jaktformer

Vanligaste jaktformerna i Sverige

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Jaktformer i Sverige

jägare ute på ett fält

Sverige har ett varierande landskap med flera olika naturtyper, med klimatzoner och viltslag. Det finns många olika jaktformer, mycket har kommit och gått från traditioner och var i landet man befinner sig samt vilka djur som har jagats. I de flesta jaktformer använder man sig utav en hund, det har lett till att flera hundraser har blivit specialiserade inom vissa områden.

Stövare är en hund som är speciellt duktig på att driva hare och räv i skogsterräng, spetshundar är duktiga på att ställa älg eller markera skogsfågel. Men många hundar och jaktformer har införts från andra länder, tex klappjakt med stående eller stötande fågel hundar och vakjakt på vildsvin är ett par exempel.

Jakten utvecklas hela tiden i takt med viltstammens utveckling och utbredningsområde. Det tillkommer också nya lagar och regler för hur man får jaga, därför är det viktigt att hela tiden hålla sig uppdaterad om vilka nya lagar som införs och ändras.

Morgondagens jakt formas av dig och andra jägare som för med sig goda kunskaper och sitt aktiva intresse. Det gör att den svenska jakten är ett levande kulturarv som vi tillsammans måste arbeta för att hålla levande. Det gör vi bäst genom att lära oss olika jaktformer och föra våra kunskaper vidare till kommande jaktgenerationer. Medan vi visar respekt för jägare som ägnar tid åt andra jaktformer.

I detta avsnitt som handlar om jaktformer kommer Jägarteori ge dig en överblick vad de olika jaktformerna handlar om. Resten måste du lära dig genom fortsatt läsning och praktisk jakt. Lyssna till dem som har erfarenhet och ta till dig tips och idéer på hur du ska gå tillväga. En bra jägare är en tålmodig jägare, du kommer att lära dig saker så länge du jagar och som jägare kan man aldrig bli fullärd.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!