Jakt drivande hund

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser
Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
jägare jagar hare

Jakt med drivande hund bedrivs efter rådjur, räv och hare. Oavsett vad du jagar med en drivande hund så går det till på samma sätt. Hunden ska söka efter ett djurs nattspår och sedan följa spåret till djurets daglega där det ligger och vilar. Efter hunden har hittat djuret ska den börja driva det mot jägaren genom skallgång. Jägaren kn då avgöra var och när hunden kommer dyka upp med viltet framför sig. Jägaren intar då en god position och inväntar drevdjuret.

För att en drivande hund inte ska driva ut drevdjuret från jaktmarken så måste marken minst vara på 100 hektar. För att jaga med en stövare måste marken minst vara 200 hektar och för att jaga med tax ska den vara 50 hektar. Den kräver också att jaktmarken är formad på ett lämpligt sätt, den får inte vara för lång smal t.ex.

Hare

Jägaren släpper sin hund tidigt på morgonen och låter hunden söka upp nattspår från skogshare eller fälthare medan nattslagen fortfarande är färska. När hunden har hittat harens spår så måste den försaka reda ut var haren har tagit vägen. När hunden hittar spåret heter det att hunden går på slag.

När hunden har hittat haren och reser den från harens daglega kallas det upptaget. Hunden driver sedan haren med skallgivning. Om haren är snabbare än hunden så försöker haren att förvirra hunden genom att springa tillbaka i sina gena spår eller göra långa avhopp åt sidorna för att förvirra ännu mera. När man ser dessa långa avhopp så ligger oftast haren väldigt nära och trycker ihop om att inte bli sedd.

Hunden kan i det här läget få väldigt svårt att hitta haren igen och det kallas då tappt. Om hunden inte hittar spåret alls heter det dödtappt. Om hunden driver en hare emot dig behöver du inte gömma dig eller tänka på vindriktningen. Det räcker med att du står tyst och stilla, haren har svårt att se dig medan den har hunden hack i häl bakom sig.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!