Smygjakt

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

smygjakt

Smygjakt görs oftast ensam, med bra utrustning och bra kläder som inte prasslar, smyger du dig på ditt byte. Smygjakt är en väldigt spännande jaktform och man vet aldrig vilket djur som plötsligt kan dyka upp. Smygjakt kan bedrivas på många djur bla. Älg, rådjur dovvilt, kronvilt, räv, bäver och ripor, sommar som vinter. Detta jaktsätt tillämpar sig bäst i gryning eller skymning då djuren är mest aktiva. Vid smygjakt ska du förflytta dig om möjligt tyst och diskret, tänka på vindriktningen och förflyttningen ska helst ske på höjder, skogspartier, häckar, diken eller smådungar.

Terräng

En erfaren jägare kan också avgöra vart djuren möjligtvis kan hålla till, det hela beror också på vilken årstid som jakten bedrivs och på vilken art. Det gäller att jägaren ser djuret innan djuret har sätt eller hört jägaren, därför måste kläder och utrustning vara anpassade för smygjakt så inget prasslar eller gnisslar. Vid smygjakt kommer oftast snabba och väntade skottchanser och det gäller att om möjligt skjuta från ett bra stöd. Använd träd, stubbar, staket eller ställ dig på knä för att få ett stabilare skott. En skjutkäpp kan också vara ett bra alternativ att ha med sig på jakten. Vid smygjakt på öppen terräng gäller det att verkligen smälta in, många djur har väldigt bra syn och springer iväg så fort de har fått syn på dig. Smeta gärna in ansiktet med camouflagefärg eller använd ett nät över ansiktet så inte ansiktet reflekterar lika mycket ljus, som kan dra åt sig djurens ögon.

Jakt

Tänk på vindriktningen att hela tiden gå mot viden så inte djuren känner din vittring. Smyg sakta och var uppmärksam, djuren kan vara mycket närmare än vad du tror. Om du ser ett djur använd då inte kikarsiktet av säkerhetsskäl, det har hänt att jägare har missuppfattat ett djur med en människa och siktat med sitt gevär. Det är mycket obehagligt för den människa som blir offer för detta och även för jägaren själv, så det är viktigt att alltid bära med sig en handkikare. Var tålmodig, sitt ett tag på samma ställe utan att röra dig och lyssna på djurens läten medan du spanar med din handkikare.
Är du osäker på åt vilket håll vinden blåser åt? Ett enkelt och bra tips är att ta med sig en burk med aska som du sakta och försiktigt häller ut då ser du åt vilken vilket håll vinden blåser åt. Ofta så ligger djuren i lega och vilar, då måste du vänta med att skuta tills djuret har rest sig upp. Om man inte har ett bra skottläge så måste man smyga sig närmare försiktigt utan att göra ljud ifrån sig.

Hjortdjur

Vid smygjakt på hjortdjur under en blåsig och regnig dag kan vara mycket svårt. Hjortdjuren är väldigt skygga och försiktiga under blåsiga dagar för att hjortdjuren har svårare att höra och se potentiella hot under blåsiga och regninga dagar. Under varma dagar så ligger djuren och vilar i skuggan, och går oftast fram under kvällen när det har svalnat för att beta. Och under riktigt kalla dagar så kan hjortdjuren välja att ligga kvar i legan till solen har gått upp.hjortdjur älg

Rådjur är det vanligaste klövviltet som smygjagas i våra svenska skogar. Rådjuret är ganska lätt jagat och rör sig inom mindre områden till skillnad från andra djur. Om du av misstag skulle skrämma djuret och se det springa iväg, ge ifrån dig en vissling. Då brukar ofta djuret stanna upp och lyssna på var ljudet kom ifrån. Då har du chans för ett nytt skottillfälle.

Smygjakt på bäver sker bäst i samband med islossningen. Man ska aldrig skjuta mot en bäver som ligger i vattnet för den dyker så fort den har blivit träffad och ett dödande skott kan också göra så att bävern sjunker. Skott mot bäver ska endast ske när den befinner sig på land. Bävern är inte rädd för saker som finns i vattnet så om smygjakt på bäver ska bli lyckat så är det en fördel att ta en liten roddbåt och paddla ut, detta beror på att bävern inte har några naturliga fiender i vattnet. Älgen är också relativt lätt att bedriva smygjakt på, svårare är dock kronviltet som har väldigt välutvecklad syn och springer iväg så fort de anar oråd. Svårt kan också vara att jaga dovvilt för att de håller till i stora flockar som gör att det är svårt att få ett bra skott tillfälle.

Vildsvinet vilar under dagen och är aktiv under kvällen och gryning. Då har man störst chans att få se ett vildsvin, vildsvinet går heller inte undan när de hör jägaren komma gående och det kan uppstå farliga situationer, speciellt om vildsvinet har kultingar.

Träffområdet på en bäver är väldigt litet, skjut ovanför frambenen, (se bild)

Ammunition

Vid smygjakt på olika sorters fåglar så används den klenaste kaliber som finns till ett kulvapen, för att inte förstöra köttet för mycket som man skulle ha gjort med en större kaliber. De mindre kalibrarna är väldigt känsliga för vind och temperatur. Skotthållen blir därför oftast korta och patronerna måste hela tiden hållas varma i en innerficka vid kallt väder.

ammunitions storlekarVid säljakt är jägaren vitkamouflerad för att smält in med snön och isen. Jägaren har en ''väckare'' som han använder till att testa isens hållbarhet. Jägaren kryper fram i snön för att få ett bra skottfält. Sälen kan dyka vid misstanke om att fara råder och därför gäller det att jägaren verkligen smyger fram och tänker på åt vilket håll vinden blåser.

Sammanfattning

  • Smygjakt kan bedrivas på de flesta viltarter.
  • Smygjägaren utnyttjar sin omgivande terräng, vind och kunskaper för att komma nära sitt byte.
  • Det gäller att jägaren ser djuret innan djuret har sätt eller hört jägaren, därför måste kläder och utrustning vara anpassade för smygjakt så inget prasslar eller gnisslar.
  • Vid smygjakt kommer oftast snabba och väntade skottchanser och det gäller att om möjligt skjuta från ett bra stöd. Använd träd, stubbar, staket eller ställ dig på knä för att få ett stabilare skott.
  • Handkikare och skjutkäpp är bra verktyg vid smygjakt
  • Bäver, bisam och säl ska endast skjutas när dessa är på land eller is.
  • Vid fågeljakt bör vapnet vara inskjutet vid rådande temperatur. (klass-4)

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!