Spårningsjakt

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

spårningsjaktSpårningsjakt är en jaktform som ger kännedom angående viltets vanor och uppträdande. Jaktformen kräver ett snötäcke på marken för att det ska ge bra förutsättningar. Det bästa är att bedriva jakten på nysnö då spåren är lätt att åldersbestämma. Det bästa är om snön är kramsnö då blir spåren som djuren lämnar efter sig väldigt detaljrika och syns väldigt bra.

Spår

Studera spåren noga och försök lista ut vart djuret har tagit vägen och vad det är för djur. Många djur speciellt haren kan vända i det egna spåret för att förvirra eventuella efterföljare. Därefter kan haren göra långa avhopp åt sidorna för att förvirra ännu mer. Vid spårningsjakt så betyder det att du är nära haren om du ser att den har gjort avhopp då kan den ligga och trycka under en stubbe eller under en gran. Oftast så ser man bara ögonen och de svarta öron spetsarna.

Val av vapen varierar beroende på vilket vilt som ska jagas, hagel är att rekommendera vid jakt på hare, räv, mård och andra mindre djur. Bedrivs spårningsjakt på större djur som rådjur, dov, kronvilt eller älg så rekommenderas klass-1 vapen.

Vapnet

Det är viktigt att hålla mynningen ren, ett bra sätt att minska risken för att snö eller smuts kommer ner i mynningen är att tejpa för den. Då minskar du risken för att smuts kommer ner i pipan. Spårningsjakt får bedrivas på de flesta viltarter, den krävs en del träning innan man kan bemästra viltets vanor och tänkande.
Är du osäker på om djuret är kvar inom det område du jagar på, kan du börja ringa. Vilket är att du går runt i cirklar och minskar ner dem för varje varv. Har du en hund är det mycket effektivt och hunden ska snabbt söka av området. Hittar inte hunden spåret igen så fortsätter hunden att söka av andra områden. Eller tar upp ett nytt spår från ett annat djur.

Sammanfattning

  • Jaktformen kräver ett snötäcke på marken för att det ska ge bra förutsättningar.
  • Tejpa för vapnet mynning för att minska chansen att smuts och snö kommer in i pipan.
  • Det bästa är att bedriva jakten efter nysnö då spåren är lätt att åldersbestämma. Det bästa är om snön är kramsnö då blir spåren som djuren lämnar efter sig väldigt detaljrika och syns väldigt bra.
  • Hunden ska ringa ett område om den har fått tappt.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!