Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Jägare vapen

Toppfågeljakt är en typ av smygjakt fast på skidor, där jägaren bär vitkamouflerade kläder. Denna jaktform är krävande och kräver skickliga jägare, skotthållen blir oftast långa och under svåra förhållanden, med mycket snö och vind. Jakten inriktar sig mest på tjäder och orrtuppar som söker sin föda i trädkronorna. Vid toppfågeljakt så ska det helst vara lugnt väder, några minusgrader och snö i träden. Fåglarna är aktiva redan i soluppgången och om det är bra väder kan de vara aktiva hela dagen. Vid extremkyla så stannar fåglarna gärna kvar i sina nattgropar där de sover under natten.

Tänk på var du placerar dina skott, skotten avlossas mer eller mindre snett uppåt, utan kulfång. Det ställer ovillkorliga krav på att skytten vet vad som finns inom flera kilometer i skjutriktningen.

Det är inget krav på att en markerande eller apporterande hund ska finnas med på toppfågeljakt eftersom jaktformen sker på snötäckt mark.

Tjäder

Tjädertuppen och tjäderhönan lever åtskilda med undantag över speltiden under våren då dem samlas och parar sig. Tjäderhönorna håller gärna till i yngre tallskog och tjädertuppen håller till i äldre skogar med myrkanter och berg.

tjader

Skottet ska sitta högt i fågelkroppen. Den vita fläcken på vingknogen är en bra riktpunkt. (Se bild till höger)

Vid toppfågeljakt så används helmantlad ammunition för att fågeln inte ska bli förstörd. Håll patronerna varma, vid kyla så minskar krutets effektivitet. Skjut alltid in vapnet i samma temperatur som vid jakten, kulans bana kan ändras kraftig vid olika temperaturer.

Vintertid

Tjädertuppen kan samlas i vintertider i stora grupper om 20 tuppar eller mer.  När du har upptäckt en tjädertupp i en trädkrona så gäller det att försiktigt lägga sig ner och inta en bra skjutställning. Använd små kullar, snö eller din ryggsäck eller vad du än kan hitta som kan vara ett lämpligt skjutstöd. En gammal tjädertupp är ett av de finaste och mest eftertraktade byten du kan fälla i svenska jaktmarker.

Lämpliga vapen

Tjädertupp

Lämpliga vapen för toppfågeljakt är klass-1 eller klass-2 med helmantlad ammunition. Om expanderande ammunition används så förstörs för stora delar av fågel där kulan träffar. Kikarsiktet bör vara inställt på hög förstoringsgrad för skotthållen blir oftast väldigt långa. Ammunitionen måste hela tiden hållas varm i en ficka och ladd inte förens du har sett en fågel sittandes i ett träd. Det är också viktigt att skydda vapnets mynning så inte snö eller annan smuts kommer in där.

Orre

Orren sitter gärna i björkar vintertid och äter, orren visar sig också i öppen terräng men kan vara svår att få en bra skott på för att den är mindre och skyggare än tjädertuppen. Med hjälp av bulvaner kan du locka fram orrar till lämpliga skottplatser, välj en plats där du är säker på att fåglarna inte kan se dig.

Orre

Sammanfattning

  • Vid toppfågeljakt gäller det att veta exakt åt vilka håll du kan skjuta åt för kulan går flera kilometer innan den stannar.
  • Vapnets måste skjutas in i samma grad som vid jakt för att kulans bana kan ändra sig kraftig vid större temperaturskillnader.
  • Tjädertuppen och tjäderhönan lever åtskilda med undantag över speltiden under våren då dem samlas och parar sig.
  • Lämpliga vapen för toppfågeljakt är klass-1 eller klass-2 med helmantlad ammunition. Om expanderande ammunition används så förstörs för stora delar av fågel där kulan träffar.
  • Vid toppfågeljakt så ska det helst vara lugnt väder, några minusgrader och snö i träden. Fåglarna är aktiva redan i soluppgången och om det är bra väder kan dem vara aktiva under hela dagen.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!