Tryckjakt

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser
Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

tryckjakt jägareTryckjakt är en lugn och väldigt stillsam jaktform för det lilla jaktsällskapet. Tryckjakt bedrivs oftast från en jaktkoja eller ett jakttorn. Tryckjakt lämpar sig bäst på klövvilt och räv. Jaktformen går ut på att en eller flera jägare ska mota djuren mot en eller flera passkyttar som sitter redo. Det underlättar om man känner till viltets vanor, tryckjakt är bla. en väldigt lärorik jaktform.

När man motar djuren ska man helst gå mot vinden. Man kan göra ljud ifrån sig, knäcka grenar eller sparka på träd. Då har garanterat alla djur hört dig och börjar springa iväg eller lunka, förhoppningsvis mot passkyttarna. Djurets sinnen är nu på helspänn och i detta fall måste en passkytt vara extra vaksam och sitta still. Innan jakten börjar så gäller det för passkyttarna att smyga ut till sina pass så inte djuren blir skrämda. Gör man oväsen ifrån sig så minskar chansen att få se ett djur. 

Passkyttar

Välj ditt pass med rätt hänsyn till vindriktning, kulfång och uppsikt. Placera dig gärna högt upp på en kulle eller sätt dig i ett jakttorn, då har djuren ännu svårare att plocka upp din vittring. Man måste vara väldigt uppmärksam på vart såten är, såten är de som motar djuren mot dig. Skott in mot såten är bannlysta och skulle detta hända av misstag får du åka hem direkt och förmodligen aldrig komma tillbaka. Säkerheten är extremt viktig och inför varje jaktpass skall man gå igenom vad som kommer att hända och vart förbjudna skjutriktningar finns. När du väl är på pass och är osäker på vart du ska skjuta ska du avstå helt från skott.

Klövvilt

Att tryckjaga älg, kronvilt, dovvilt och rådjur är de vanligaste villebråden att jaga vid denna jaktform. Klövdjurens vanor är lätta att lära sig och känner de sig inte allt för pressade kan de komma lunkande i lugnt tempo som medför en bra skottchans för passkytten. Vildsvin trycker dock så länge dom kan tills de nästan blir upptäckta. Det kan då uppstå farliga situationer då dem kan gå till attack, därför ska man alltid vara försiktig.

Räv

Tryckjakt bedrivs väldigt mycket på räv också i mån om att öka nästa års kull av hjortdjuren speciellt rådjur och andra smågnagare som räven tar. Räven kan oftast ses i områden där den har skydd runt om sig i form av diken, skogsdungar eller vassar.

Sammanfattning

  • En framgångsrik tryckjakt förutsätter att man kan vitets vanor och stigar samt att man tänker på vindriktning och att passkyttarna inte väsnas för mycket.
  • Tryckjakt inriktar sig mest på klövvilt och räv.
  • Skott får aldrig avlossas in mot såten.
  • Såten driver djuret mot passkyttarna, dem ska då och då göra ifrån sig ljud som kan vara att knäcka grenar eller sparka på träd.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!