Uppsprång/uppflog

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser
Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

uppsprångsjakt mot hare

Förr var det vanligare med språng och uppflogsjakt. Jägaren skrämde då upp viltet från viloplatsen. Idag så har jaktmetoden fortfarande betydelse för den svenska jakten. Jaktformen ger jägaren mycket information om djurens daglegor, viloplatser och platser där de söker föda. Jaktformen ger också en god kännedom om viltets beteende och vanor.

Vid denna jaktform så går oftast två eller fler jägare bredvid varandra. En säkervapenhantering är då i detta fall väldigt viktigt. Vid denna typ av jakt får endast skott rakt framifrån förekomma eftersom du har dina jaktkamrater på sidorna. Och tänk på rikoschett risken som också kan uppstå vid jakt om haglet träffar träd, sten eller annat material.

Hare och kanin

Jordbrukslandskapet tillämpar sig väldigt bra för uppsprångsjakt med hagelvapen. Vid denna typ av jakt framförallt på fälthare så kryssar jaktsällskapet över åkern med en eller flera hundar som springer under bössan cirka 15 meter framför jägaren och får hunden vittring så försöker den resa haren ur sin lega.

Då gäller det att jägarna är beredda, fältharen är otroligt snabb och kan springa 75km i timmen. Ser du en hare som ligger i sin lega och du är för långt bort för att få till ett bra skott så låtsas som att du inte ser haren och gå en bit ifrån men inte rakt mot den. I dessa fall ligger haren kvar en stund ihop om att du inte har sett den. När du har kommit inom 20-25 meter kan du avgöra om du ska skjuta eller inte.

En god apporterande hund eller markerande hund är väldigt bra att ha med sig på uppsprång och uppflogsjakt.

Jägare med sin hund

Änder

Att jaga änder är väldigt roligt. Då måste man smyga sig inpå en vatten samling eller ett dike där dem ofta simmar omkring. Änderna flyger oftast alltid mot vinden. Att bedriva jakten från båt är också en väldigt rolig och händelserik jaktmetod, där det ofta uppkommer goda skott chanser.

Om jakten sker i öppet vatten så är en apporterande hund att rekommendera. Hunden kan också ta sig igenom täta vass partier i vattnet och hämta tillbaka fågeln som du har skjutit.

Ro mot vinden, medan en skytt står redo, plötsligt kan flera änder flyga upp hur vassen och då gäller det att vara beredd. Men skjut aldrig med hagel mot fåglar som är nära varandra då riskerar du att skadeskjuta dem. Därför ska du alltid sikta på den fågel som är längst fram eller längst bak.

Sammanfattning

  • Jaktformen ger jägaren mycket information om djurens daglegor, viloplatser och platser där de söker föda.Jägare i en båt
  • Vid denna jaktform så går oftast två eller fler jägare bredvid varandra. En säkervapenhantering är då i detta fall väldigt viktigt. Vid denna typ av jakt får endast skott rakt framifrån förekomma eftersom du har dina jaktkamrater på sidorna. 
  • Jordbrukslandskapet tillämpar sig väldigt bra för uppsprångsjakt med hagelvapen. Vid denna typ av jakt framförallt på fälthare så kryssar jaktsällskapet över åkern med en eller flera hundar som springer under bössan cirka 15 meter framför jägaren och får hunden vittring så försöker den resa haren ur sin lega.
  • Änderna flyger oftast alltid mot vinden.
  • Att medföra lämpliga hundar för denna typ av jakt är nödvändigt. Dessutom kräver lagen att du alltid har med en apporterande hund vid and och duvjakt.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!