Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser

Användarbetyg: 4 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som inaktiv
 

Jakttorn vaktjakt

Vaktjakt är en väldigt vanlig jaktform som kan bedrivas på de flesta viltarter. Jägaren placerar sig på en känd viltpassage eller nära deras betes marker, ihop om att ett djur ska gå förbi. Ett jakttorn ger en bra överblick och ett bra kulfång åt kulan. Jakttornet minskar även chansen att djuret ska känna din vittring.

Vaktjakt bedrivs även vid åtel där man lägger ut föda för att locka till sig viltet. Denna jaktform tillämpa sig mest på räv och vildsvin. Detta kallas vakjakt eller vakskytte och då sitter jägaren still i någon form av skjutkoja.

Klövvilt

När man jagar klövvilt vid vaktjakt så sitter man i ett jakttorn som ofta medför lugna och bra skott tillfällen samt bra kulfång. Bästa tiden att jaga på dygnet är vid skymningen det är då djuren kommer ut på öppna fält eller betesmarker för att beta. Liksom all annan jakt vid klövvilt så krävs det att en eftersökshund kan vara på plats inom två timmar om ett djur har skadeskjutits.

Vildsvin

Vildsvin jagas i väldigt stor utsträckning vid åtel. Vildsvinet har spritt sig som en löpeld genom Sverige och ställer till med stora problem för bönder. Vid vakjakt på vildsvin under natten får du sätta upp fast belastning som underlättar för synen och jakten. Du får inte använda dig utav en ficklampa före skottet för att underlätta jakten. I mörker kan det vara svårt att ske skillnad på en sugga och en galt. Många suggor kan vara mycket större en galtarna så sikta alltid in dig på de minsta djuren kultingarna, småttingarna har även de bästa och godaste köttet.

Åtel och utfodringsplats

En åtel plats måste regelbundet underhållas för att vänja djuren vid foderplatsen. En timerstyrd åtelplats är ett väldigt effektivt sätt att behålla djuren i området. Timern sprider lite foder åt gången och på så sätt håller sig djuren i närheten. En foderplats kan fyllas med majs, vete eller spannmål beroende på vilket djur som dem vill fodra till.

Om ni ska bedriva jakt på en åtelplats under mörker så kan man hälla ut halm på åtelplatsen det gör att man lättare ser djur med mörk pälsfärg. Häll inte ner mat eller foder som kan mögla i en åtel. Det kan göra djuren väldigt sjuka och det ser väldigt dåligt ut om det är mögel överallt. Använd istället naturligt foder som spannmål, rotfrukter eller speciella pellets för klövvilt. Är du osäker på vad för foder som gäller för just ett specifikt djur kan du höra med din vapenhandlare. En åtel bör ligga på en öppen plats nära skyddande vegetation. En åtel bör inte heller ligga för nära en annan jaktlags jaktmark, minst 200 meter ifrån.

jägare och hund

Det är viktigt att skilja på åtel och utfodringsplats. Syftet med en åtelplats är att locka till sig djuren så man kan skjuta dem. På en utfodringsplats så skjuter man aldrig djuren utan det är enbart till för att hjälpa viltet under besvärliga tider som t.ex. under vinterhalvåret då många djur har svårt att hitta föda.

Vid jakt efter klövvilt se alltid till att en eftersökshund finns på plats högt två timmar efter en skadeskjutning har begåtts. För vaktjakt kan många hundar användas, men dem måste vara tränade för ändamålet. 

Räv och grävling

När man jagar räv och grävling så bedrivs den nära gryt eller intill växlar. Det är väldigt viktigt att man tänker på vart vinden blåser. Ofta så bedriva vaktjakt på räv som är en viltvårds åter gärd då många rävar tar unga rådjurs kid. Unga rävar är relativt lätt att locka till sig med en lockpipa, och kommer ganska snabbt av nyfikenhet för att kolla vad det är som låter. Räven är en väldigt listig varelse och sticker så fort den känner vittring av dig eller anar oråd. Räven jagas också på åtel och kallas då vakjakt. För att ha en större chans att skjuta en räv vid en åtel är att börja tidigt under säsongen att stödutfodra med t.ex. fiskrester eller hundmat, det gillar räven att äta.

Vid denna typ av jakt kan både hagel och kulvapen användas. Vid jakt under mörker kan de vara bra att ha ett sikte som har ett belyst riktmedel.

Sammanfattning

  • Vaktjakt bedrivs bäst i skymningen då många djur är aktiva under natten och gryning.
  • Om du tänker på vindriktingen och inte gör ifrån dig öväsen har du mycket större chanser att få se ett djur.
  • Ett jakttorn ger en bra överblick samtidigt som det minskar risken för att djuret ska känna din vittring och jaktornet ger även ett bra kulfång.
  • Fast belysning får används vid jakt på vildsvin vid åteljakt. Vid rävjakt får endast befintlig belysning användas. ( Belysning som redan är uppsatt men inte uppsatt för jakt ändamål)
  • Stora vildsvin vid en åtel plats är oftast suggor, vid jakt på vildsvin ska alltid det minsta djuret skjutas. Kultingarna ger även det bästa köttet.
  • En åtel plats får inte ligga närmare än 200 meter ifrån en jaktgrannes mark.
  • En åtelplats bör underhållas regelbundet för att locka till sig djur och vänja dem att det finns föda där.
  • Vid klövvilts jakt ska en eftersöks hund kunna infinna sig på platsen inom två timmar.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!