Lagen

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Viltet är fredat 

2777216-lagbok-och-domarklubba

Allt vilt är fredat i grunden. Det innebär att viltet enbart får jagas när bestämmelser tillåter det. Det är regeringen som beslutar om de allmänna jakttiderna och vad som gäller. Det finns bestämmelser om licensjakt hur många djur som får fällas per år eller per jaktlag, och skyddsjakt tex efter mink.

Viltvård

Markägaren och jakträttsinnehavaren är skyldiga till att ansvara för viltvården. Viltvård innebär att vi ska arbeta för att vårt viltbestånd får skydd och stöd. Även att jakten inte får bedrivas men än vad tillväxten motsvarar. I den viltvård är jakten också en väldigt viktig del. Att hålla djurstammen i schakt och att hålla en lämplig djurpopulation är viktigt annars kan det få negativa konsekvenser för andra djur, jordbrukslandskap och sätta ekobalansen ur spel. 

Visa hänsyn

Vilt får inte ofredas, vilket betyder att djuren inte får störas eller förföljas, annat än vid jakt. Den som stör eller förföljer djur kan riskera att straffas. Markägare och bönder har dock rätt att skrämma iväg vilt för att skydda sina grödor exempelvis. Naturvårdsverket har infört vissa regler angående sport bredvid eller i naturen så inte vilt ska störas i onödan.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!