Vapenvård

Vårda ditt vapen på rätt sätt

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser
Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

vapenvårds borste

Vapenvård och rengöring är viktigt för att hålla vapnet i gott skick. Minst ett par gånger varje säsong ska vapnet göras rent ordentligt.

Ett vapen som har tagits hand om fungerar år ut och år in. Men ett vapen som inte har fått smörj kan strejka när du som minst anar det, och dessutom förlorar det i värde. Fukt kan skada alla vapen, delar kan rosta och trä kan svälla. Avlagringar och förbränningsrester i loppet ökar risken för rostangrepp, förhöjer slitaget i pipan och påverkar precisionen.

Fuktigt vapen

Lämna aldrig ett fuktigt vapen i fodralet. Ta ur/ur slutstycket eller stocken på hagelbössan eller stusaren. Torka alla delar tora med en tygtrasa, sedan lägg alla delar på ett varmt och torrt ställe. Låt sedan funkten dunsta, piporna ska också torkas utanpå och invändigt.

Smuts i pipan ökar slitage och minskar precisonen på vapet. Avlägsna beläggningar i pipan med solvent och skrubba rent med den styva borsten. Solvent ska endast användas i pipan och undvik därför att vätskan hamnar på blånering eller kolvträ. Avänd gärna en bit platsrör som skydd. Rengör aldrig ett skjutvapen in via mynningen. Det skadar pipan och precisonen. Låt solventen verka i cirka 15 minuter innan du gör rent med en brons eller mässingsborste.

För att ge ditt vapen den bästa vård den kan få behöver du:

  • Läskstång för rengöring av loppen. En grovstång för hagelvapen och en tunnare plastklädd för studsaren.
  • Mässing, brons eller stålborstar samt läskände. Skruva sedan på små tyglappar på läskänden för att torka pipan. 
  • Krutlösande vätska, ''Solvent'' den ska också vara anpassad för att lösa upp bly och koppar. 
  • Vapenolja för pipan och andra rörliga delar, samt vapenfett som man smörjer gängor med.
  • Mjuka trasor, hushållspapper, putslappar och smy tygbitar som går att fästa i läskänden.
  • Linolja eller stovkolja (endast om ditt vapen har oljebonad stock)

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!