Delprov

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Jägarexamen är ett bevis på att du har klarat av de teoretiska och praktiska delarna för att kunna anförtros vapen för att använda vid jakt. Efter avklarad jägarexamen så ansöker du om vapenlicens hos polisen.3728676-rifle-on-a-white-background

Praktiska delen

  • Praktiskt hagelgevärs prov. Denna del omfattar fyra moment du ska göra, du måste vara godkänd i alla moment. Säkervapenhantering, avståndsbedömning, lerduveskjutning och hagelskytte mot rörligt markmål. För att få inneha hagelvapen så krävs det att den teoretiska provet är avklarat och ovanstående moment är godkända. 
  • Praktiskt kulgevärs prov, detta prov omfattar två moment. säkerkulvapenhantering och precisionsskytte mot stilla stående måltavla. Godkänt teoretiskt prov och ovanstående moment krävs för att få inneha skjutvapen av klass två, tre och fyra.
  • Praktiskt högvilts prov omfattar skytte mot stillastående mål och rörligt mål. Skytte sker mot så kallad älgbana som är 80m lång och för att provet ska bli godkänt krävs det att tre utav nio serier är godkända, i varje serie ska man skjuta fyra skott och alla skott måste vara inom ett visst område på tavlan. Teoretiskt prov och ovanstående moment krävs för att få inneha vapen av klass 1.

Teoretiska delen

  • Ett gotkänt kunskapsprov krävs för att man ska kunna genomföra uppskjutning. Kunskapsprovet omfattar 70 frågor varav 60 frågor krävs för att du skall bli godkänd.
  • Teoretiska delen är väldigt omfattande och det är mycket man ska lära sig. Därför har vi på JägarTeori närmare 1000 teorifrågor med detaljerade förklaringar och bilder som gör att du lär dig teorin snabbt, effektivt och på ett roligt sätt.

Vad kostar det att ta jägarexamen?

Provavgifterna betalas till provledaren vid provtillfället. Nya provavgifter från och med 1 Januari 2016: Gamla provavgifter markeras med ().

Teoriprov 250 kr (200 kr)
 Hagelgevärsprov  400 kr (340 kr)
 Grundprov kulgevär   200 kr (160 kr)
 Högviltprov kulgevär   200 kr (140 kr)
 Omprovsmoment  100 kr (80 kr)
   
 Tilläggsserie 1  50 kr (25 kr)
 Tilläggsserie 2  50 kr (25 kr) 
  • Observera att kostand för ammunition tillkommer.
  • Ett delprov som underkänns får göras om annan dag, mot erläggande av ny provavgift.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!