Brunand

Dykänder

Hur hittade du hit till oss?
Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Fagel simmarBrunanden är en and inom gruppen dykänder. På bilden ser du en hanfågel.

Brunanden häckar i de östra delarna av landet. Den är relativt sällsynt, runt 1000 par beräknas idag finnas i Sverige. Hanen har en röd iris och näbben är mörkgrå med ett tydligt gråblått band innanför näbbspetsen. Den har rödbrunt huvud och hals, grå kroppssida, svart bröst och bakparti. De adulta honan har på sommaren en genomgående markbrun och grå fjäderdräkt. Huvudet är brunt ofta med en ljusare fläck innanför näbbroten.

Brunanden kan förväxlas med viggen, men viggen ör mindre och slankare än brunanden och har ett lysande vitt vingband samt en karakteristisk tofs i nacken. Brunanden är fredad sedan jaktåret 2001. 

Jämfört med simänderna är dykänderna en mer spridd grupp med flera släkten och vitt skilda levnadsförhållanden. Det som karakteriserar dykänderna är att de dyker för att hämta sin föda vid bottnarna eller i den fria vattenmassan, att de måste springa på vattnet innan de lyfter och att de har stjärten under vattenytan när de simmar.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.