Grågås

Användarbetyg: 0 / 5

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

grågås2Grågåsen är störst bland alla grågäss, grågåsen är 74 - 84 cm lång med en vingspann på 150 – 168 cm. Idag häckar grågåsen i tätbefolkad jordbruksbyggd, skärgården och i stadsparker. Arten finns i hela södra och mellersta Sverige och sprider sig norrut. När ungarna kan flyga samlas de lokala gässen på platser med riklig födotillgång för att när marken täcks med snö eller födan tryter drar sig grågåsen söderut. Under mildra vintrar kan en del grågäss övervintra i sydligaste Sverige. Grågåsen kommer sedan tillbaka till sina häckningsplatser när snön börjar försvinna.

Kännetecken

I flykten kännetecknas grågåsen på sin ljust gråaktiga vingovansida som är i kontrast till vinarnas mörkare bakre del. Ljust huvud med kraftig näbb som är enfärgat ljust orange, samt skära ben. 

gragas flyger

Förväxlingsrisk:

Grågåsen kan förväxlas med sädgåsen, men sädgåsen har mörkare huvud och hals. Mörkare orange näbb och oftast med svart spets och svartaktig vid näbbroten. Sädgåsens ben är orangea till färgen. I flykten syns det att vingovansidan är mycket mörkare än hos grågåsen.

Föda

Grågåsen äter gräs, späda skott och blad av olika örter såsom maskros och strandaster. På grunt vatten kan den även äta alger och bandtång. Tillfälligt äter den också säd och bär.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.