Dalripa

Hur hittade du hit till oss?
Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

dalripaDalripan förekommer i norrländska skogar, vid kusten och i fjällregionen. Under hösten så kan man se dalripan i björkskogar där de föredrar myrar och öppna biotoper. Under vintern så livnärar de sig på kvistar och knoppar. Under jaktsäsongen så äter dalripan bär och gröna växter. Om du ska jaga dalripa så är det lämpligt att söka upp ställen där det finns mycket blåbär och växter. Jakt med stående hund bedrivs på dalripan under hösten. I början av jaktsäsongen trycker dalripan mycket länge för jägare och hund. Efter ett tag går kullarna samman och bildar större flockar, då kan det vara svårt att få till ett bra skotttillfälle. Det går också att jaga dalripan med snara, en typ av fälla men då krävs en extra utbildning. Vikt: 0,4-0,8kg

Kännetecken

När jakten börjar på hösten är dalripan rödbrun och vit på vingarna. På vintern är fågeln helt vit utom på stjärten där den är svart. Dalripan kan lätt förväxlas med fjällripan. Under vintern då båda arterna är vita. Det lättaste då är att lyssna på deras läte, fjällripan har ett lågt knarrande medan dalripan har ett högljutt läte.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.