Fasan

Hur hittade du hit till oss?
Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

fasanFasanen kommer ursprungligen från Asien som har införts till Sverige under 1700-talet som ett jaktobjekt. Fasanen förekommer främst i Götalands jordbruksbygder, utsättningar görs även i sydliga Sverige och även runt Mälardalen. Arten har minskat i antal under åren pga. jordbruket som ändras. Fasanen trivs bäst i omväxlande terräng med fuktig terräng och buskar med snår samt träd där de kan sova i under natten. Vikt:  Tupp: 1-1,8 kg   Höna: 0,7-1,2kg

Föda

Under jaktsäsongen består födan huvudsakligen av spillsäd och ogräsfrön. Fasaner är lätta att stödutfodring till men utfodringsplatsen måste vara skyddad från eventuella rovfåglar, annars vill inte fasanen bege sig dit.

Kännetecken

Fasanen är lätt att känna igen på alla dess färger som tuppen bär. Fasan tuppen är väldigt vacker och huvudet kan bestå av flera olika färger, röd, blå, svart, vit, och ljusblå. Hönan liknar inte heller någon annan fågel för att den är bara beige, grå/brun färgad året om.

Jakten

Vid jakt efter fasan på ett fält så lyfter sällan fasanerna i samlad grupp som rapphönsen gör. Det gör att det finns goda skott chanser, men finns det en fasan så finns det oftast fler i närheten. Efter att fälten har plöjts av bonden drar sig gärna fasanerna till buskiga snår där de sitter och trycker. Då jagas arten bäst med stötande hund som reser fågel i uppflog.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.