Fjällripa

Hur hittade du hit till oss?
Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

fjallripaFjällripan lever högt upp i kalfjället på stening terräng. Under vintern så samlas fjällriporna i områden där snön smält bort och kan förflytta sig ner till björkskogar för att söka föda. Födan består av bär och växter under sommaren, under vintern består födan mest av knoppar, ris och frön. Vanlig jaktform är smygjakt på denna hönsfågel, med finkalibrigt vapen. Vikt:  0,3-0,7kg

 

Kännetecken

I början av jaktsäsongen är fjällripan grå med vita vingar. Under hösten blir fågeln vitare och på vintern är den helt vit med svart stjärt. Fjällripan kan ibland förväxlas med dalripan. Det som skiljer dem åt under jaktsäsongen är fjällripans gråa inslag och dalripan har rödbrunt inslag över kroppen förutom på vingarna. Under vintern kan det vara svårt att skilja arterna åt för att dem båda är helt vita. Det lättaste då är att lyssna på deras läte, fjällripan har ett lågt knarrande medan dalripan har ett högljutt läte.

Sammanfattning

  • Fjällripan lever högt uppe på kalfjället.
  • Födan består av bär och väcter under sommaren. Under vintern består födan av ris och frön.
  • Fjällripan väger 0,3-0-7 kg.
  • Fjällripan kan förväxlas med dalripan.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.