Järpe

Hur hittade du hit till oss?
Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

jarpeJärpen är den minsta fågel ibland skogshönsen, arten förekommer över hela Sverige. Järpen trivs bäst i tät granskog med inslag av björk och tallskog. Födan består av bär och gröna skott, under vintern betar den knoppar och hängen av al. Järpen finner man främst i fuktiga skogspartier, längs med bäckar och dalsänkor. Järpen trycker sällan för hund och under uppfloget kan järpen förväxlas med en orrhöna. Vid jakt på järpe kan lockjakt förekomma, då använder sig jägaren utav en lockpipa och imiterar järpens läte för att locka till sig andra fåglar. Vikt:  0,3-0,5kg

Kännetecken

Runt stjärten finns ett svart band som är lätt att känna igen. På bröstet finns det mycket inslag av vitt och vingarna är gråbruna. Tuppen har en huvudtofs och ett rött streck över ögat som gör den lätt att skilja från honorna. Tuppens spelläte kan också höras året om och består av en fin, svirrande vissling.

Jakten

gissa fagelnVid jakt på Järpe är minimumkravet kulgevär klass 4, eller hagelgevär. Jägare brukar göra en distinktion mellan fälthöns och skogshöns där fälthöns är till exempel fasan, rapphöna och vaktel, medan skogshöns är exempelvis tjäder, orre och järpe. Vetenskapligt tillhör alla dess dock familjen fälthöns.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.