Tjäder

Hur hittade du hit till oss?
Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

TjädertuppTjäder är Sveriges största hönsfågel. Tjjädern förekommer vanligast uppe i norr, men förekommer i hela landet förutom på Gotland. Tjädern är ett sällsynt och högt eftertraktat byte av många jägare. Tjädern föredrar att hålla till både i gammal och i ungskog gärna med gran, tall, bärris och inslag av ungskog och fuktigare partier där den kan äta bärris. Vid hösten drar sig tjädern mot torra marker där det finns lingon. Gamla tuppar kan flyga långt ut på myrar och hyggen. Under vintern så betar tjädern barr uppe i trädens toppar. En vanlig jaktform på tjäder är toppfågeljakt. Vikt:  Tupp: 3,5-5kg   Höna: 1,5-2,5kg

Kännetecken

Tjäder tuppen är väldigt stor och svart den är lätt att känna igen på sina svarta fjädrar och sin röd halvrunda sträck som den har ovanför ögat. Tjädern är också väldigt smidig och kan flyga mellan träden utan problem. Tjäder hönan är betydligt större än orrhönan, färgen på fjädrarna är rostbrun som stäcker sig från magen upp till bröstet. Tjäderhönan har till skillnad från orrhönan inte någon vit strimma som löper längs med under vingen.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.