Simänder

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

simänder i vattnetVi har sju arter simänder som häckar i Sverige, dessa är gräsand, bläsand, kricka, snatterand, stjärtand, årta och skedand. Av dessa är gräsanden den talrikaste och mest spridda. Det som karakäriserar simänderna är att de huvudsakligen söker sin föda på grunt vatten, från vattenytan eller på land och att de lyfter nästan rakt upp när de flyger upp från vattenytan. Men även att de håller stjärten ovanför vattenytan när de simmar.

Änder förekommer både i salt och sötvatten. Änderna delas oftast in i tre olika kategorier, simänder, dykänder och skrakar. Om en simand blir skrämd så lyfter den direkt från vattnet medan en dykand börjar springa på vattnet för att få fart innan vingarna bär. Honan tar ensam hand om ungarna efter kläckningen. Änderna ruggar, lika så gässen.

Ruggningen gör dem en gång varje år och då fäller dem sina fjädrar. Det kan också kallas för att byta fjäderdräkt. Fjädrarna släpps väldigt fort och det gör också att änderna tappar sin förmåga att flyga, men bara under ett kortare tag innan det växer ut nya fjädrar. Många änder väljer att häcka i Sverige under en kortare tid för att Sverige ligger i ett flyttstråk som fåglarna flyger över när dem ska förflytta sig från vinter och sommarområde. Vi har många arter som kommer ifrån bla. Finland och Ryssland. Vid jakt på änder över öppet vatten, (dock inte i båt) så kräver lagen att en apporterande eller markerande hund ska vara närvarande.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!