Bisam

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser
Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Bisam

Vikt 0,6-1,8kg

Bisam är en vattenlevande gnagare som ursprungligen kommer ifrån Nordamerika. Den infördes till Finland pga att dess päls var av stort handelsvärde, sedan har den spridit sig till Sverige. Bisam kan anpassa sig till de flesta vatten, allt från skärgården till grunda träskmarker. Den är mest aktiv under skymningen och natten, den är en väldigt duktig simmare och dykare. Dess fiender är räv, mårdhund och större rovfåglar. 

Bisam etablerar sig gärna i grunda sjöar och använder vattenväxter, kvistar och annat den kan hitta för att äta och för att bygga hyddor som den kan bo i. En hydda kan bli väldigt stor och dem bygger dem gärna i strömmande vatten. Den bygger även mindre hyddor som fungerar som ett matföråd. 

Föda 

Bisam är huvudsakligen en växtätare men kan ibland äta sniglar, och mindre snäckor samt musslor. Annars består födan till mestadels av växter, kvistar och annat den kan hitta i vattnet och på land. Dem lever i revir och lämnar ett doft efter sig för att varna andra djur. Honan föder en till två kullar per år med fem till tio ungar i varje kull. 

Jakten

Bisam tillhör de djur som får jagas året runt, oftast sker jakten via roddbåt. Bisam kan lätt förväxlas med en bäver men den är mycket mindre och saknar bäverns stora platta till svans. 

Sammanfattning

  • Bisam kommer ursprungligen från Nordamerika.
  • Födan består huvudsakligen av växter men ibland kan den också äta snäckor och musslor.
  • Bisam bygger stora hyddor som den bor i och mindre hyddor där den lagrar sin mat.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!