Fälthare

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser
Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

FälthareVikt: 2,5-7kg

Fältharen förekommer i hela Sverige, den infördes till ven i Öresund på 1850-talet, och efter det till Öland, Mälardalen och Gotland. Sedan dess har fältharen spritt sig igenom landet upp till skogarna i norr. Fältharen är mycket större änskogsharen och har även längre öron. Till skillnad från skogsharen har fältharen en svart svans, färgen är lite brunare och pälsen är rödbrun året om.

Längst ner i landet kan fältharen para sig i februari och då föds kullen i mars cirka en månad efter parningen. En hona kan föda tre gånger under ett år och få fem ungar i varje kull. Fältharen trivs bäst på öppna marker som fält eller jordbrukslandskap. Fältharen äter främst örter och gräs, under vintern äter den vallvete, höstraps och höstvete. Om marken täcks med mycket snö får fältharen stora problem med att hitta föda, man kan då se flera harar på samma ställe där det inte finns någon snö, under ett träd t.ex.

Under dagen så tillbringar fältharen sin tid där den söker föda under natten. Fältharen kan man ofta se i stubbåkrar, plöjda fält och vallar. Fältharen vill gärna ligga i lä och med god uppsikt över sin omgivning så den lätt kan fly vid antydan av rovdjur eller annan fara.

Sammanfattning

  • Fältharen förekommer i hela Sverige, den infördes till ven i Öresund på 1850-talet, och efter det till Öland, Mälardalen och Gotland.
  • Fältharen är mycket större än skogsharen och har även längre öron.
  • Fältharen föredrar öppen terräng där den kan ha god uppsikt.
  • Födan består främst av örter och gräs samt vallvete och höstraps.
  • Under dagen så tillbringar fältharen sin tid där den söker föda under natten. Fältharen kan man ofta se i stubbåkrar, plöjda fält och vallar.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!