Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser
Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Skogshare

Skogsharen är naturligt förekommande i Sverige till skillnad från de andra hardjuren. Skogsharen finns nästan överallt i Sverige förutom långt ner i söder. Skogsharen föredrar att leva i skogen, med anslutning till jordbrukslandskap, men blir ofta bortträngd av den större fältharen. Vikt: 2-5kg

Kännetecken

Under vinter halvåret så är skogsharen nästan helt vit förutom delar av ansiktet och längt upp på öronen. Uppe i norra Sverige så blir hararna helt kritvita. Hararna uppe i norr är mycket större än hararna i söder. Spillningen består av små runda pärlor och kan ligga i små högar lite var som helst.

För att avgöra vilken ras det är så kan du tänka på följande, skogsharen blir vit på vintern med det blir inte fältharen. Skogsharen är också mycket mindre än fältharen. Skogsharen har också en vit svans medan fältharen har en svart rand över svansen som syns tydligt även från sidan.

Parning

Honan föder 2-3 kullar per år och antalet ungar i en kull kan variera mellan 2-5. I södra Sverige kan parningen börja i Februari och i norr kan parningen börja i Mars. Ungarna föds cirka två månader efter parningen.

Biotop

Skogsharen föredrar biotoper med varierande landskap. Området ska gärna innehålla kärrkanter och bärris, sly och gärna närhet till vatten. En skogshares hemområde kan uppnå till 200 hektar.

Föda

Födan består av örter, gräs och blad. Under vintern så äter den mestadels bark och kvistar. Ibland kan harar ha svårt att finna föda under långa och snörika vintrar, det går att hjälpa skogsharen genom att fälla mindre träd som de kan knapra av kvistar och bark på.

Skogsharen är även koprofag, vilket innebär att de äter sin egen avföring. Detta gör de eftersom de saknar blindtarm. Det är ungefär som när kor idisslar. Den första avföringen som kommer ut har inte spjälkats tillräckligt, därför äter de avföringen igen för att utvinna all näring som finns i födan.

Jakt

Skogsharen jagas med hagelgevär med hjälp av en drivande hund som trycker upp haren ur sin daglega. Skogsharen är väldigt snabb och det krävs en hund med god fysik och väl tränad för ändamålet för att lyckas driva en hare mot jägaren.

Sammanfattning

  • Skogsharen är naturligt förekommande i Sverige.
  • Skogsharen föredrar att leva i skogen men gärna med anslutning till jordbrukslandskap.
  • På vintern blir skogsharen helt vit förutom runt nosen och spetsarna på öronen.
  • Skogsharen föredrar biotoper med varierande landskap. Området ska gärna innehålla kärrkanter och bärris, sly och gärna närhet till vatten.
  • Skogsharen är även koprofag, vilket innebär att de äter sin egen avföring. Detta gör de eftersom de saknar blindtarm.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!