Vildkanin

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser
Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Vildkanin

Vildkaninen infördes till Skåne i början på 1900 talet. Vildkaninen förekommer nästan överallt i Sverige och även på Gotland. Vildkaninen är betydligt mindre än skogsharen och fältharen och har betydligt kortare ben och öron. Vildkaninen har inte heller svarta öronspetsar som fält och skogsharen har. Det finns tamkaniner som har rymt och parat sig med vildkaniner, då kan det ge upphov till avvikande kaniner med olika storlekar, vikt och pälsfärg. Vildkaninen gräver gryt i sand eller annan torrjord där de föredrar att bygga sin boning. Kaninerna är sociala av sig och bildar gärna större klaner om flera individer med en dominant hane som styr. Honan kan föda sex kullar per år med fem ungar i varje kull, ungarna blir könsmogna efter cirka sex månader. Vikt: 1-2kg

Jakt

Vildkaninen föredrar att bo nära dungar med uppsikt runt om, och lever helst nära barrskog. Vildkaninen är mest aktiv i skymningen, under dagen så ligger den och trycker i sen lega. Vid jakt så kan vildkaninen ligga och trycka väldigt länge i sitt gryt och buskage, det kan göra jakten svårt även för en erfaren jakthund. Jakten på kanin sker med stötande hund eller iller.

Föda

Kaninerna äter gräs, örter och under vintern äter dem bark från kvistar eller mindre träd. Dem kan även ta sig in i trädgårdar och äta på odlingar. Vildkaninens spårtecken är många, vegetationen är ner betad runt omkring ett gryt och man kan finna små runda kulor som är kaninens spillning.

Sammanfattning

  • Vildkaninen infördes till Sverige för cirka 100 år sedan.
  • Kaniner gräver gryt som de bor i, under dagen ligger de i legan och vid skymningen börjar de röra på sig för att leta föda.
  • En kaninhona kan föda sex kullar per år med 5 ungar i varje kull.
  • Vildkaninen är betydligt mindre än skogsharen och fältharen, den har mycket kortare ben och öron.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!