Hunddjur

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Kännetecken

Bara bland tamhunden finns det över 400 olika raser, främst som uppkommit genom människans avel på hunden. Det som är gemensamt med alla hunddjuren är att den har fyra fullständiga tår vid de bakre extremiterna och fyra till fem tår vid de främre.

Föda

Hunddjuren tillhör ordningen rovdjur och även om samtliga hunddjur jagar och fäller sina byten så finns det stora skillnader mellan dem. Beroende på art är vanliga byten ibland mindre däggdjur som jagas av ett ensamt hunddjur till större däggdjur som fälls av hunddjur i flock.

Jakten

Vid jakt på varg, räv och mård är de jaktledaren som bestämmer hur allt ska gå till. Jaktledaren har ansvar för jakten och innan du gör något på egen hand ska du först fråga jaktledaren. Det är också han som bestämmer hur ett eftersök ska gå till på ett skadeskjutet vilt. Det vanligaste sättet vid eftersök är att använda spårhund som luktar sig till djurets blod och följer spåren. Ofta så ställer man skyttar som står redo där man beräknar att djuret ska springa fram.

Det gäller också att använda rätt hund för uppgiften. Olika hundar är olika snabba och det beror på vilket djur som har skadeskjutits. En älg eller kronvilt är djur som låter sig ”ställas” vilket betyder att djuret står still eller ligger ner för dem är inte rädda alls för hunden. Vilket gör att jägarna lätt kan lokalisera skallet från hunden och bege sig dit.

Vid ett skott mot ett djur som har sprungit iväg, se till att markera skottplatsen med tejp eller liknande och se vilken färg det är på blodet och om det är bubbligt eller inte. Är blodet bubbligt och ljust betyder det att skottet har tagit i lungan. Grattis! Ett bra skott, då ligger oftast djuret inte långt ifrån skottplatsen.

Utbredning

Idag finns hunddjur över nästan hela världen. Det är bara i Antarktis där hunddjur saknas. Det har tidigare funnits draghundar stationerade på Antarktis men 1994 flyttades de sista draghundarna därifrån. Var hunden ursprungligen uppkom finns flera teorier om. En av de teorier som framhävs är att hunden ursprungligen kom från Asien, närmare Kina och därifrån spred sig till resten av världen. Spridandet skedde till stor del med hjälp av människan.

Sjukdomar

Hunddjuren har visat sig vara speciellt mottagliga för rabiesvirus. Ett virus de sedan kan smitta till andra däggdjur, till exempel människan.

Eftersök

Ett eftersök ska påbörjas minst 1 timme efter skottet. Det är viktigt att inte börja tidigare för att då hinner inte djuret gå ner i sårlega utan producerar stresshormoner som gör att den inte känner trötthet. Sårlega är när djuret lägger sig ner för att vila och återhämta sig, skulle en hund eller jägare närma sig så orkar inte djuret resa på sig och springa iväg för att musklerna har stelnat. Detta sätt är det effektivaste vid eftersök, och genererar minst smärta och elände för djuret.

Vad säger lagen?

Vid jakt efter älg, hjort, björn, varg, lodjur, mufflon, rådjur och vildsvin så kräver lagen att en eftersökshund som är tränad för ändamålet ska infinna sig på plats högst två timmar efter att en skadeskjutning har begåtts. ( 17§ Jaktförordningen )

Det jaktlag som inte har tillgång till en eftersökshund som är tränad för ändamålet får inte jaga dessa djur.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!