Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Mårdhund

Mårdhunden kommer ursprungligen ifrån Asien och väger mellan 5-15 kg. Den infördes som pälsvilt till Ryssland, därifrån har mårdhunden spritt sig västerut till Finland och sedan till Sverige. Arten har fått ett bra fäste runt om i Sverige och är på väg att sprida sig till Danmark. Mårdhundens storlek kan jämföras som en rävs, men kroppen är lite kortare och mer bastant. 

Kännetecken

Kroppen är kompakt och lite mindre än räven. Pälsen är lurvig och grå/svart. Mårdhundens speciella överlevnadsinstinkt är att lura rovdjur att den är död, så mårdhunden sedan kan gå till angrepp och förvåna rovdjuret eller fly därifrån.

Föda

Födan består huvudsakligen av bär och växter men även fågelägg och mindre djur som smågnagare, fiskar och sniglar. Mårdhunden är nattaktiv och trivs bra i jordbrukslandskap med anslutning till våtmarker där det inte finns andra predatorer som tex grävling eller räv. 

Sammanfattning

  • Mårdhunden kommer ursprungligen från Asien.
  • Mårdhunden kan jämföras med räven storlek men är något mindre och kompaktare.
  • Mårdhunden kan spela död för att lura andra större rovdjur.
  • Födan består av växter, smågnagare och fågelägg samt fiskar och sniglar.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!