Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser

Användarbetyg: 2 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

RödrävRäven väger mellan 5 till 10 kg och förekommer nästan i hela landet. Räven är vårt lands vanligaste rovdjur, pälsen har alltid varit eftertraktad och skinnet är idag fortfarande väldigt uppskattat. Om man jagar räv för pälsens skull så ska det helst bedrivas under oktober, november. Det är då pälskvaliteten är som högst, sedan blir pälsen allt mer utsliten. 

Kännetecken

Räven känns lätt igen på dess pälsfärg och den stora långa svansen som är lika lång som kroppen. Hörseln, luktsinnet och synen är väldigt utvecklade hos räven. Rödräven har en väldigt bra anpassningsförmåga till olika typer av biotoper och landskap. Den stör sig inte speciellt på oss människor utan kan även ses inne i mindre byar där den kan söka föda.

Populations tätheten varierar beroende på födotillgången, de störste rävarna finns i södra Sverige. Rävarna norrut i landet är mindre.

Föda

Födan består huvudsakligen av smågnagare men räven kan också ta en och annan rådjurs kid. Den kan också äta as om den har svårt att hitta föda på egen hand. Räven är också väldigt snabb och smidig vilket gör att den kan också ta skogsfåglar. Räven är nattaktiv och sover under dagen i sitt gryt. Grytet gräver den under ett gammalt träd eller stubbe. Den kan också ha sitt gryt i berghällar och stenras. 

Parning

Parningen sker i februari, mars samma som vargen. Ungarna föds sedan i april, juni. Oftast så föds fyra till sex valpar åt gången. Skulle födan vara låg för rävtiken så föder hon förre valpar. Ett par veckor efter födseln så börjar valparna vandra ut från grytet och bekanta sig med skogen och naturen. På sommaren har de vuxit till sig rejält och kan börja följa med mamman på jakt. När hösten kommer så splittras familjen och de unga rävarna vandrar iväg för att skapa egna revir.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!