Klövvilt

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Allmänt om hjortdjur

kronhjortHjortdjuren räknas till gruppen idisslare. I Sverige förekommer det fyra arter av hjortdjur, älg, kronvilt, dovvilt och rådjur. Gemensamt för hanarna är att alla bär horn som förnyas varje år. Renen tillhör också denna kategori men vildrenen utrotades runt 1800-talet. 

Alla hjortdjur förutom rådjuret parar sig på hösten och föder ungar på våren. Rådjuret brunstar i juli, augusti och föder efter cirka 300 dagar.

hjortdjurens överlevnadsstrategi bygger på att så tidigt som möjligt upptäcka en fara. De är väldigt snabba och uthålliga, och deras sinnen är väl utvecklade.

Vid jakt på klövvilt är de jaktledaren som bestämmer hur allt ska gå till. Jaktledaren har ansvar för jakten och innan du gör något på egen hand ska du först fråga jaktledaren. Det är också han som bestämmer hur ett eftersök ska gå till på ett skadeskjutet vilt. Det vanligaste sättet vid eftersök är att använda spårhund som luktar sig till djurets blod och följer spåren. Ofta så ställer man skyttar som står redo där man beräknar att djuret ska springa fram.

Det gäller också att använda rätt hund för uppgiften. Vissa hundar är direkt olämpliga att använda eftersom de är för snabba och det beror på vilket djur som har skadeskjutits. En älg eller kronvilt är djur som låter sig ”ställas” vilket betyder att djuret står still eller ligger ner för de är inte rädda för hunden. Vilket gör att jägarna lätt kan lokalisera skallet från hunden och bege sig dit.

Vid ett skott mot ett djur som har sprungit iväg se till att markera skottplatsen med tejp eller liknande och se vilken färg det är på blodet och om det är bubbligt eller inte. Är blodet bubbligt och ljust betyder det att skottet har tagit i lungan. Grattis! Ett bra skott, då ligger oftast djuret inte långt ifrån skottplatsen.

Ett eftersök ska påbörjas minst 1 timme efter skottet. Det är viktigt att inte börja tidigare för att då hinner inte djuret gå ner i sårlega utan producerar stresshormoner som gör att den inte känner trötthet. Sårlega är när djuret lägger sig ner för att vila och återhämta sig, skulle en hund eller jägare närma sig så orkar inte djuret resa på sig och springa iväg för att musklerna har stelnat. Detta sätt är det effektivaste vid eftersök, och genererar minst smärta och elände för djuret.

Vad säger lagen?

Vid jakt efter älg, hjort, björn, varg, lodjur, mufflon, rådjur och vildsvin så kräver lagen att en eftersökshund som är tränad för ändamålet ska infinna sig på plats högst 2 timmar efter att en skadeskjutning har begåtts. ( 17§ Jaktförordningen )

Det jaktlag som inte har tillgång till en eftersökshund som är tränad för ändamålet får inte jaga dessa djur.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!