Kronhjort

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Kronviltet är Europas näst största hjortdjur. Kronviltet var nära utrotning under 1900-talet, då fanns kronvilt enbart i några hundratal nere i Skåne. Kronviltet har sedan dess placerats ut på olika delar i Sverige, även andra kronvilt från annat ursprung har flytt ifrån hägn och spritt sig över landet. Nu har kronviltet spritt sig över hela Sverige tack vara en kontrollerad jakt.

Handjuret kallas hjort, hondjuret kallas hind eller kronhind. En hona som inte har fött någon kalv ännu kallas för smaldjur.

Vikt: Hjort 150-300kg, Hind 100-150kg Mankhöjd 110-150cm.

Hane=Hjort    Hona=Hind    Unge=Kalv

Kännetecken

Kronviltets sommarpäls är korthårig och rödbrun, under kalvens födsel är den vitprickig.

Vinterpälsen är mer långhårig och gråbrun. Haklappen bak i rumpan är gulvit/beige och kronhjorten har väldigt lång svans, cirka 15 cm.

Under jaktsäsong bär kronhjorten hornen, hornen växer ut under våren och sommaren. Hornen fejas i augusti och fälls i mars-april. Under hjortens andra levnadsår har hjorten bara två horn och kallas då spetshjort. En kronhjort med två taggar på vaddera sida horn kallas för gaffelhjort. Totalt kan en hjort ha sex taggar på varje horn, då kallas det 12 taggare (6+6=12). En hjort blir kapital vid 11-12års ålder, det är då hornen är som störst.

Hondjuren har väldigt långt nosparti jämfört med hanens. En äldre hind kan enkelt skiljas åt från yngre hindar, på utformningen av huvudet. Det som kännetecknar både könen är dess sätt att röra sig. Kronviltet flyr i språng, men vanligtvis ger den sig av i trav som kan påminna om älgens sätt att springa.

Biotop

Kronviltet föredrar omväxlande skogsmiljö med odlad mark och sjöar. Födan består av gräs, örter, ljung och bärris. Kronviltet äter även buskar, knoppar, lövträd och skalar av barken på ask, asp, gran och ungtall. Kronviltet förstör mycket skog speciellt i Sydsverige, genom att äta barken på ny planterade granar. Många bönder råkar också illa ut då kronviltet gärna äter upp deras grödor, spannmål, potatis, rotfrukter m.m. gillar dem att äta. Kronviltet klarar sig oftast bra under vintrar, men under väldigt långa vintrar med mycket snö kan det vara bra att hjälpa dem på traven och stödutfodra.

Ursprungligen så har kronviltet varit dagaktivt men idag så har den påverkats så mycket av oss människor att det har bytt dygnsrytm till kvällen istället då den kan vara uppe och äta i lugn och ro och slippas störas av oss människor. 

Brunst

En platshjort är en hane som gör ifrån sig läten för att skrämma iväg andra hjortar ifrån hans hinder som han vill para sig med.

Kronhjort med hindar

När brunsten sätter igång så går hjortarna till sin brunstplats, ofta väljer dem ett område med bra skydd och där hindar samlas med deras kalvar. Brunsten pågår augusti-oktober, den dominerande platshjorten samlar då ihop ett gäng hindar som han sedan hindrar andra hjortar att para sig med, genom bröl och väldigt aggressivt beteende. Andra hjortar kan ta upp strid med platshjorten för att ta över hans plats i flocken och få para sig med hindarna. Ibland händer det att en hjort dör utav striden eller blir allvarligt skadad. 

 Hinden blir könsmogen efter cirka 2 år, efter att hinden har parat sig med en hjort är hon dräktig i cirka 8 månader innan kalven föds. Oftast föds bara en kalv i april-maj men ibland har det föds två stycken. 

Spårtecken

Spåret som kronviltet lämnar efter sig är cirka 8 till 10 cm långt och 7 cm på bredden. Spillningen består av små kulor som är spetsiga i enda änden. Vid avskjutning av en kronvilt stam bör 30% av djuren vara kalvar. De övriga djuren bör fördelas jämnt på könen, ofta så skjuter man de yngsta, och yngre hjortar samt några äldre hjortar med fin krona.

Kronvilt jagas på olika sätt beroende på hur stor flock det är och hur jaktmarken och vilken jakt kulturen ser ut. Vakt och smygjakt, samt jakt med drivande hund är vanliga jakt typer på kronvilt.

Sammanfattning

  • Kronvilt äter knoppar, bärris och går gärna in på odlade marker för att äta potatis och andra grödor.
  • En kronhjort blir kapital vid cirka 12 års ålder det är då hornen är som störst och vackrast.
  • Kronviltet gör också mycket skada på träd genom att äta bort barken.
  • Sinnena är väl utvecklade både synen och hörseln.
  • Vanligtvis föder en hind bara en kalv per år.
  • Vid avskjutning bör minst 30% vara kalvar.
  • Kronviltet är mest aktivt på natten för att deras vanor har ändrats pga oss människor.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!