Mufflon

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Mufflon Tacka

Mufflon är ett flocklevande bergsfår med kort päls. Mufflon härstammar från medelhavets torra klippöar, där den har kommit från början. Men har nu planterats in i andra länder för jaktändamål. I Sverige så förekommer mufflon mest i vilthägn. Men på vissa delar i Mälardalen har arten rymt ifrån sitt hägn och bildat eget vilt bestånd. Arten finns även på några delar av kusten där den har släppts ut.

Vikt : 30-60kg Boghöjd: 60-80cm

Hane=Bagge Hona=Tacka Unge=Lamm

Mufflon räknas till slidhornsdjuren, de fäller aldrig sina horn, hornen växer i längd och storlek livet ut till skillnad från hjortviltet som fäller sina horn varje år. Hornen lutar sig bakåt och på äldre baggar kan hornen bilda en cirkel. Tackan har små eller inga horn alls.

Mufflon trivs bäst på klippor eller steniga marker. Födan tar dem från markskiktet, födan består till huvuddel av gräs, örter och under vinter bärris, lavar och sly. För att nå föda i träd så kan mufflon ställa sig på bakbenen. De gnager även av bark från träd, framför allt under vintern då det kan vara svårt att hitta föda på annat håll.

Brunst

Brunstperioden infaller oktober-december. De dominanta baggarna brukar para sig med tackorna. Tackorna blir könsmogna vid omkring två års ålder och föder ett lamm åt gången, dräktigheten varar i cirka fem månader.

Mufflon lamm

Ofta så går arten i flock, äldre baggar kan välja att gå för sig själva. Flockarna består av unga baggar, tackor och lamm. Äldre baggar återansluter sig vid brunsten. Arten är väldigt hemortstrogen och lätt att ta hand om.

Jakt

Vanliga jaktformer på mufflon ör smygjakt eller vaktjakt. Spåret är lätt att känna igen, steglängden är väldigt kort och klövarna är små cirka 5-6 cm lång och 4 cm bred.

 Sammanfattning

  • Mufflon finns nästan enbart i vilt hägn, men har rymt och bildat egna bestånd i Mälardalen.
  • Mufflon fejar aldrig sina horn, hornen växer hela tiden i storlek och tjocklek. På en äldre bagge kan hornen bilda en cirkel.
  • Mufflon härstammar från medelhavets torra klippöar, där den har kommit ifrån och planterats i andra länder för jaktändamål.
  • Mufflon trivs bäst på klippor eller steniga marker. Födan tar dem från markskiktet, födan består till huvuddel av gräs, örter och under vinter bärris, lavar och sly.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!