Rådjur

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

på 1700-talet var rådjuret väldigt nära utrotning pga. hänsynslös jakt. Rådjuret fanns då bara kvar i små områden längst i söder. Idag förekommer rådjuret i hela Sverige det kan vi tacka de stora markägarna för som gav rådjuren en fristad att vara på, där det inte fick förekomma någon jakt. Där hade rådjuren tid att föröka sig i lugn och ro, sedan dess har rådjuren expanderat till hela Sverige och även koloniserat delar av Finland.

Vikt: 20 till 35kg mankhöjd: 65 till 75 cm

Handjur = Bock Hondjur = Get Hondjur som ej fött någon kid = Smaldjur Unge = kid

Rådjuret föredrar att leva i skogen men är väldigt anpassningsbar och kan även synas i jordbrukslandskap. Rådjuret trivs bäst i skog med mycket träd och buskar där känner de sig skyddade. Rådjur kommer även gärna in på tomter för att smaska i sig blommor från rabatter eller äta goda kvistar eller knoppar från träd som står i trädgården.

rådjursget

Rådjur tål kyla väldigt bra men har svårt att komma åt sin föda på marken, framförallt blåbärsris vid djup snö och skare under vinterhalvåret. Många rådjur svälter ihjäl under snörika vintrar. Dödligheten drabbar främst kid, unga handjur eller äldre rådjur. Under vintern äter rådjuret också kvistar och ris.

Utfodring

Många jägare stödutfodrar under vintern för att hjälpa rådjuren att överleva. Utfodringen börjar redan under hösten för att djuren ska få tid att vänja sig vid att det finns mat på platsen där det stödutfodras. Ur rent jaktsynpunkt får man stödutfodra till djuren och skjuta dem där, men många tycker att det är oetiskt och det förekommer väldigt sällan jakt på stödutfodringsplatser.

Rådjuren är väldigt kräsna när det gäller föda.

Under långa vintrar kan så mycket som 25-35% av rådjursstammen dö ut. Men som tur är återhämtar den sig snabbt igen under sommaren, eller nästa år om det blir mildare vinter. Rådjuren vandrar mellan vinter och sommaruppehåll sker uppe i Norrland, men är ovanligare söderut.

Daglega

Rådjuret ser man sällan mitt på dagen, då ligger den i så kallad daglega och vilar. Rådjuret kommer fram vid skymning eller gryning för att söka föda. Daglegan är en plats där rådjuren känner sig trygga, det kan hända att man ser rådjur mitt på dagen, i så fall känner sig rådjuren säkra att vara där mitt på dagen.

Revir

Bocken hävdar revir strax innan fejningen på våren och försvarar sitt revir mot andra bockar till brusten är över, runt juli-augusti. Reviren markeras med bockens horn som han fejar mot träd och buskar. Bocken avger också väldigt starka doftmarkeringar som andra bockar känner av. Bocken skrapar även med klövarna inom sitt revir för att markera att det är han som bestämmer.

Vanligtvis när en bock blir 3 år skaffar han sig ett eget revir. En dominant bock kan tolerera yngre bockar i reviret, men kan snabbt köra bort dem om de kommer för nära hans getter. En Råbock är kapital vid 5 års ålder det är då hornen är som störst och vackrast.

Kännetecken

Rådjur har olika pälsfärger sommar och vinter. Under vintern har de en tjock grå/brun päls. När sommaren är på väg så skiftar pälsen färg till rödbrun. Under denna skiftning kan göra att rådjuren ser ut som att de är sjuka, för att vinterpälsen hänger kvar ett tag medan sommarpälsen växer ut.

Det går inte att avgöra en råbocks ålder på antalet taggar han bär. Det går att se till viss del på hornens rosenknoppar de små taggarna som sticker ut från hornen. En äldre råbocks horn har tjockare taggar medan en yngre råbock har smalare taggar.

Ett rådjur till skillnad från dov och kronvilt är att rådjuret har en vit haklapp i rumpan med en mycket kort svansstump. För att bedöma om det är en hona eller hane så har hondjuret en tofs underhaklappen vid könsorganet.

Under jakt så kan geten ’’ställa av’’ sitt kid vilket betyder att kidet stannar kvar på ett ställe medan geten försöker locka bort faran. Man får inte skjuta en get som har ett kid med sig. Utan sin mor har kidet väldigt svårt att överleva själv. Det svåra kan i detta läge vara att avgöra om geten har kid eller ej. Denna händelse kan uppstå vid jakt med drivande hund, då gäller det att vara extra försiktig så du inte skjuter geten och lämnar kidet utan sin mor.

Bockens kännetecken är att bocken bär horn, men till skillnad från dov och kronvilt fäller bocken hornen innan jaktsäsongen är över. Hornen växer ut under vintern och fejas runt april-maj, Hornen fälls sedan i oktober-december och växer ut på nytt igen sen.

När bocken har fält sina horn kan det vara väldigt svårt för en oerfaren jägare att se skillnad på en hona eller hane. Det går att se på kroppsformen och tofsen vid könsorganet. Detta tar tid att lära sig, det händer till och med att erfarna jägare tar fel på hona och hane.

Första året bär råbocken ett par små horn med inga taggar på.  Då heter råbocken spetsbock sedan utvecklas hornen, då har han två taggar på varje horn, detta kallas gaffelbock. Sedan sex-taggare – (tre taggar på varje horn).  Hornen tilltar i storlek upp till fem års ålder, när hornen är som störst kallas råbocken kapital. Efter 5-6 år börjar hornen bli mindre och råbocken går på retur. Råbockens hornutveckling beror till stor del på födan och arvsanlag.

Ett rådjur som blir skrämt eller anar oråd kan börja skälla för att varna andra rådjur. Skallet som rådjuret ger ifrån sig är väldigt högt och låter som om det skulle komma från ett annat mycket större djur. När get och kid kommunicerar med varandra använder dem små pip, lyssna noga när du är ute i skogen du kanske kan höra dem vissla.

Brunsten

Under brunsten förföljer bocken geten väldigt intensivt, därefter parar dem sig flera gånger. Bocken överger sedan geten för att söka upp en ny get att para sig med. Geten föder kidet i Maj-Juni vanligtvis får geten mellan två och tre ungar.

rådjurskid

Under första delen av ett kiddets liv ligger kidet och trycker, geten kommer förbi ett par gånger per dag för att ge di. Geten väljer ofta att placera kidet i slåttervallar, (högt gräs). Tyvärr så medför detta att flera kid faller offer för böndernas slåttermaskiner.

Sjukdomar

Pälsätare är löss som är fem cm långa och är ganska vanliga parasiter som lever i pälsen på rådjur. Parasiten livnära sig på hår och hudbitar. I vissa vall har pälsen blivit helt uppäten på rådjuren. Denna parasit påminner om rävskabb men skabb har aldrig påträffats på rådjur.

Rådjursdiareé denna sjukdom leder till att det smittade rådjuret blir magert och bajsar diarré. Denna sjukdom sprider sig ganska fort till andra rådjur. Men denna sjukdom smittar inte hundar eller människor.

Sammanfattning

  • Rådjur tål kyla väldigt bra men har svårt att komma åt sin föda på marken, framförallt blåbärsris vid djup snö och skare under vinter halvåret.
  • Under långa och snörika vintrar har rådjuret svårt att hitta föda och det händer att flera dör pga. svält.
  • Rådjuret föredrar att leva i skogen men är väldigt anpassningsbar och kan även synas i jordbrukslandskap.
  • Ur jaktsynpunkt får man stödutfodra till djuren och skjuta dem där, men många tycker att det är oetiskt och det förekommer väldigt sällan jakt på stödutfodrings platser.
  • Rådjur har olika pälsfärger sommar och vinter. Under vintern har de en tjock grå/brun päls. När sommaren är på väg så skiftar pälsen färg till rödbrun.
  • Under jakt så kan geten ’’ställa av’’ sitt kid vilket betyder att kidet stannar kvar på ett ställe medan geten försöker locka bort faran.
  • Räven är en duktig predator på att fånga rådjur, speciellt unga kid.
  • Hornen tilltar i storlek upp till 5 års ålder, när hornen är som störst kallas råbocken kapital.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!