Perukhorn

Hormonrubbningar hos rådjur

Hur hittade du hit till oss?
Annonser
Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

hormonrubbningar-rådjurPerukhorn är en onormal förväxning av basthornen hos hjortdjur. Detta orsakas av hormonstörningar som förhindrar att basthuden dör och därmed kan fejas. Även hondjur med hormonrubbningar kan utveckla perukhorn.

Hjortdjurens horncykel regleras av ett samspel mellan tillväxthormon och könshormon.

Vid sjukliga förändringar i någon av dessa hormonproducerande organ – hjärnbihanget, sköldkörtel, binjurar eller testiklar, kan detta samspel rubbas och basthornen tillväxer okontrollerat. 
Fejning av basthuden styrs av könshormoner, så om till exempel testiklarna är underutvecklade eller har tumörer, så uteblir fejningen. Detta leder till att så kallat perukhorm bildas, det vill säga basthuden och hornen slutar inte att tillväxa. Basthornen kan få sådan storlek att de växer ner över ögonen och därmed leder till att djuret inte kan klara sig. 

Perukhorn är inte helt ovanligt hos rådjur i Sverige men mycket sällsynt hos andra vilda hjortarter. Hos renar uppträder det särskilt hos hanrenar som kastreras. Horn liknande perukhorn kan också utvecklas hos rågetter. Detta ses oftast hos getter av hög ålder, och även hos hondjur ligger det då hormonella störningar bakom. I vissa fall finns även noterat att dessa getter kan feja sina horn.

Om du avlivar ett rådjur med perukhorn så är SVA intresserad av att kunna få undersöka hela kroppen om möjligt. Om endast delar av kroppen kan skickas in för undersökning så är det de hormonproducerande organen som är av intresse - hela huvudet (för att undersöka hjärnan), hela strupen med struphuvud och sköldkörtlar, binjurar (framför allt njurarna), testiklar eller livmoder med äggstockar. Eventuella förändringar i övriga inre organ är också av intresse. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för diskussion innan du skickar in material för undersökning.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.