Vildsvin

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Vildsvin och kultingarVildsvinet var utrotad i Sverige under 1700 talet, det fanns dock vildsvin i hägn som rymde och bildade ett viltbestånd, vildsvinen har sedan dess explosionsartat spritt sig över hela Sverige. Vildsvinet har blivit hårt jagad under många år för att skydda jordbruket. Riksdagen beslutade år 1988 att vildsvinet skulle ingå i vår ursprungliga fauna.

Vildsvinet har spritt sig över Sverige otroligt snabbt. Det beror på vildsvinets förökningstakt, anpassningsförmåga och spridsningsförmåga. Vildsvinet förekommer idag i nästan alla olika slags biotoper.

Galt: 200kg Sugga: 60-150kg Mankhöjd: 100cm

Hemområde

Vildsvinet har hemområden där de söker föda och lega under dagen, vildsvinen föredrar täta partier som ger skyddade daglegor. Vildsvinets är mest aktivt under natten, och under dagen ligger den och sover eller badar gyttjebad. 

Flocken

Hondjuren håller ihop och leds av en ledarsugga som tar hand om flocken. När unga galtar (hanar) nått cirka ett års ålder lämnar de flocken för att bilda egen flock eller mindre grupper. Vid cirka två års ålder lämnar galtarna gruppen och flocken helt och lever ensamma förutom vid brunsten då galten söker upp och parar sig med hondjuren.

Kännetecken

En vildsvinshona som ännu inte fött kultingar kallas för gylta. Under kultingens 3-5 första månader i livet är pälsen brun med vita ränder. Sedan övergår pälsfärgen till rödbrun, efter ett år i livet blir pälsen svart som vuxna vildsvin har. Benämnande ''årsgris'' är då vildsvinet är runt ett års ålder och har påbörjat sin pälsändring då kan svinet både vara brun och svart i pälsen. En vildsvinsgalt kan kännetecknas på den maskulina kroppsbyggnaden, betarna och den utåtriktade ryggen.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!