Grävling

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser

Användarbetyg: 4 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som inaktiv
 

grävlingGrävlingen väger mellan 5-15 kg. Grävlingen har korta ben, kort svans och huvudet är vitt med två svarta strimmor som börjar från nosen och fortsätter till bakhuvudet. Grävlingen förekommer i hela Sverige, utom i fjällen och på Gotland. Grävlingen förekommer mestadels i södra Sverige men har spritt sig i allt mer omsträckning norrut under de senaste åren.

Grävlingen bosätter sig i gryt som den själv gräver, gryten byggs ut efterhand och ett gryt kan användas i flera generationer. Ett gryt kan vara väldigt stort med flera gångar som sträcker sig 100 meter under marken. Bo-hålet där grävlingen sover ligger långt ner under marken, där frosten inte når.

Gryt

grävling som ligger nerGrävlingar kan dela på samma gryt men det är alltid en grävling eller en familj som är dominant. Grävlingen sover under November-Februari då det är som kallas och som mest snö. Grytet inreder de med gräs, mossa, växter och annat material som de använder till att isolera värmen. Grävlingen har dålig syn och förlitar sig därför på luktsinnet. Grävlingen är nattaktiv och lämnar grytet i skymningen och kommer tillbaka lagom till gryningen. 

Parning

Ungarna föds i mars och vanligtvis föds mellan två till fyra ungar samtidigt. Ungarna växer snabbt och kan börja vandra ut från grytet i maj. 

Föda

Grävlingen är en allätare och äter det mesta som den kommer över. Men huvudsakliga födan består av daggmaskar som grävlingen gräver upp ur fuktiga marker och kärr. Grävlingen kan också äta smågnagare, fågelägg, grodor, ormar, bär, frukt och annat det kommer över.

Spår

grävling i skogenGrävlingens spår påminner om en liten människofot men med små märken av klor längst fram. Vanliga kännetecken är små spillningsgropar där grävlingen väljer att lägga sin spillning och små grävda hål där grävlingen försöker hitta mask, samt grythål i mark och under stenar.

Sammanfattning

  • Grävlingen väljer att ha sitt gryt under gamla sommarstygor, under stenras eller gräver nya under träd eller i marken.
  • Gryten byggs ut efterhand och ett gryt kan vara väldigt stort med flera gångar som sträcker sig 100 meter under marken.
  • Grävlingar kan dela på samma gryt men det är alltid en grävling eller en familj som är dominant.
  • Ungarna föds i mars och vanligtvis föds mellan två till fyra ungar samtidigt.
  • Grävlingen är en allätare och äter det mesta som den kommer över.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!