Iller

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser
Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

IllerIllern är en litet mårddjur som gärna lever i fuktiga miljöer med anslutning till skogsmiljö. Illern förekommer huvudsakligen i södra och mellersta Sverige, där vinterkilmatet är något varmare än i norr. Illern väger mellan 0,5 till cirka två kilo. Illern är mest aktiv under natten och sover under dagen. Illern är ett landlevande djur men är även duktig på att simma och dyka. 

Föda

Födan består av framförallt smågnagare som råttor, lemlar och fåglar samt grodor. Illern kan också ta vildkaniner, illern kan också ställa till med stora problem för hönsfarmar.

Brunst

Illern brunstar mellan mars och juni. Efter parningen så födds ungarna efter 40 till 50 dagar. Iller bygger då ett bo någonstans helst nära till vattnet där hon sedan föder sina ungar. Brunten sker en gång per år och en kull kan bli upp emot sju ungar. Ungarna följer sedan modern till hösten innan dem separerar och bildar egen familj. 

Sammanfattning

  • Illern är ett litet mårddjur som gärna lever i fuktiga miljöer med närhet till skogslandskap.
  • Arten är mest aktiv under natten.
  • Födan består av smågnagare, fågelägg, fåglar, vildkaniner och andra mindre djur.
  • Illern brunstar i mars, juni och kan föda upp emot sju ungar i en kull.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!