Lodjur

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Lodjur praktfull

Lodjur är Sveriges ända vilda kattdjur. Lodjuret har varierat kraftig I storlek under åren, idag uppskattas det att det finns cirka 1500-2000 djur i våra svenska skogar. Lodjuret stora kännetecken är deras stora tassar, stubbsvansen och örontofsarna. Under sommaren pälsen tunnslät och färgen växlar mellan gulbrun till rödbrun. Vinterpälsen är brun eller rödbrun och är även mer utstående och har mörka fläckar.

Vikt:   Hane: 15 till 25 kg   Hona: 10 till 20 kg

Brunst

Under brunsten så drar sig lodjuren till varandra, annars lever de ensamma. Ett lodjurs revir är väldigt stort, och kan uppgå till hela 40.000 – 80.000 hektar. Ett lodjur blir könsmoget efter cirka 1-2 år. Honorna föder sin första kul efter 2-3 år. Parningen sker i mars och en hane kan para sig med flera honor. Ungarna föds i maj-juni oftast så föds det 2-3 ungar åt gången.

Honan väljer att hitta ett övergivet rävgryt eller en liten grotta där hon ostört kan föda sina ungar. Ungarna växer väldigt fort och kan efter ett par månader följa med mamman ut på jakt. Efter cirka sex månader for lo ungarna sina egna hörntänder som de använder för att fälla byten. De kan då jaga själva och fälla mindre byten till att börja med. De väger då omkring 6 till 8 kg.

Under Lons första levnadsår löper den stor risk för att bli dödad av andra rovdjur. Ett lodjur kan bli väldigt gammalt, 15-17 år.

Föda

Lodjuret är en skicklig köttätare och smyger sig på sitt byte utan att göra ifrån sig ett ljud. Lodjurets huvudsakliga byte är småvilt och mindre klövvilt som t.ex., rådjurs kid.

Uppe I norr går det många renar åt, det är väldigt enkla byten för lodjuret som är väldigt snabb och flexibel.

Lodjur i skogen

I snitt så dödar lodjur ett rådjur i veckan i södra Sverige, lodjuret kan även ta hare och skogsfågel, den föredrar färskt byte. Lon är mest aktiv på natten, det är också då den använder sig utav sina färdigheter för att fånga sitt byte.

Sjukdom och död

En av de vanligaste orsaker till att unga lodjur dör är att de har svårt att finna föda och dör av svält. Vissa Lodjur om fångar och äter rävar kan också bli smittade av rävskabb, det är små kvalster som lever under pälsen och en rävskabb smittat lodjur ser väldigt sjukt ut, den tappar päls och blir väldigt tunn.

Spår

Lodjurets spår är 7-8 cm långt och 6 cm brett. Lon har stora klor som den kan greppa sitt byte med vid jakt eller använda för att döda. När Lon går drar den in klorna likt en katt och därför ser man inte klo avtryck.

Spåren är betydligt större än rävens, spillningen liknar en katts spillning fast mer och större. Jakten som idag bedrivs på lodjur bedrivs mest på spårsnö där jägaren använder sig utav hund för att spåra eller mota lodjuret mot passkyttar som sitter redo och väntar på att något ska dyka upp.

Sammanfattning

  • Lodjuret har ökat mycket i antal de senaste 10 åren.
  • Lon lever huvudsakligen av mindre småvilt som t.ex. hare och rådjurs kid. Men kan även fånga och äta skogsfågel.
  • Lon är även väldigt duktig på att klättra och vid jakt kan den fly upp högt i ett träd.
  • Under brunsten så drar sig lodjuren till varandra, annars lever dem ensamma. Ett lodjurs revir är väldigt stort, det kan uppgå till hela 40.000 – 80.000 hektar.
  • Under Lons första levnadsår löper den stor risk för att bli dödad av andra rovdjur. Ett lodjur kan bli väldigt gammalt, 15-17 år.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!