Mink

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

minkMinken väger mellan 0,5 till närmare 2 kilo. Minken har sitt naturliga utbredningsområde i Nordamerika. Minken har rymt ifrån minkfarmar eller blivit utsläppta av djuraktivister, dett har medfört att minken har spritt sig över hela Sverige och ställer till med otroliga problem för fågelarter och andra mindre djur som faller offer för minken. Arten är främmande för vår natur och våra andra djur så många försök har gjorts att försöka utrota den genom jakt eller fångst. Men idag så räknas den till den svenska faunan. 

Minken förekommer längs vattendrag och stränder. Minken är inte en speciellt duktig simmare så den föredrar att vara på land. Minken är mest aktiv under natten då den letar efter föda.

Föda

Födan består av av det mesta det kan komma åt, kräftor, fisk, grodor, smågnagare och fåglar. Vintertid lever minken huvudsakligen av fisk, som då är relativt lätt fångad i den kalla temperaturen då fisken är seg i vattnet. Minken kan också ställa till med stora problem för kräftdammar och fiskodlingar.

Revir

Både hane och hona håller egna revir och möts enbart under parningstiden då hanen kan vandra långa sträckor för att para sig med så många honor som möjligt. I reviret så har minken tillång till flera lyor för att fort och enkelt kunna fly ner och gömma sig om ett rovdjur närmar sig. Ungarna föds också i lyan mellan maj, juni. Ungarna kan gå ut ur lyan efter cirka två månader, i början på augusti så lämnar ungarna mamman för att starta upp eget revir. Minkens spillning är grov, rund och vädligt kompakt. Spillninge är cirka en till två centimer lång. Som man ofta kan se vid strandlinjen liggandes, revirmarkeringen sker via analköttlarna. Lättaste sättat att jaga mink är att sätta ut mink fällor, en fälla för mink måste vittjas minst två gånger per dag och tillverkas enligt Naturvårdsverkets typgodkännande.

Sammanfattning

  • Minken har sitt naturliga utbredningsomrpde i Nordamerika.
  • Minken ställer till med stora problem för kräftdammar och fiskodlingar.
  • Ofast så kan man se minken nära strandlinjer och vattendrag
  • Födan består av det mesta som den kan få tag på, bla. fisk, kräftor, fåglar, mindre gnagare och grodor.
  • Både hane och hona håller revir, dem träffas enbart under parningen då hanen kan gå väldigt långa stäckor för att para sig med så många honor som möjligt.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!