Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser
Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Gråsäl

Gråsälen är den största sälen av vår tre arter som vi har i Sverige. Gråsälen förekommer främst i ost och syd kusten och lite på västkusten. Oftast ser man gråsälen på stora klipphällar där de gärna ligger och gassar i solen.

Vikt: Hane: 300kg Hona: 200kg

Kroppslängd: Hane: 3,3 meter

Hona: 2,5meter

Föda

Födan består huvudsakligen av torsk, laxfiskar och strömming. Gråsälen är lätta att känna igen från andra sälar. Gråsälen är betydligt större och har ett mer långt och smalt ansikte samt att sälen nästan är hel svart.

Gråsälen lever i flock, under brunsten samlas hannar och honor i stora skaror och parar sig med varandra. Honan föder en unge, kute i februari, finns det lite is på vattnet föder sälen på land. Vid födseln väger kuten 15kg, den diar i några veckor innan honan lämnar kuten som då kan väga så mycket som 50kg redan efter några veckor.

Gråsälen har varit offer för mycket miljögifter som har läckt ut i vattnet. Men idag har arten återhämtat sig och detta har medfört att viss skyddsjakt är tillåten för att underlätta för kustfisket.

 Sammanfattning

  • Gråsälen är den största av de tre sälar som håller till i Sverige.
  • Gråsälens föda består huvudsakligen av laxfiskar, torsk och strömming.
  • Viss skyddsjakt tillåts på gråsäl.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!