Knubbsäl

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser
Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

KnubbsälKnubbsälen förekommer nära västkusten och i södra Östersjön. Pälsen är fläckad i svarta mönster. För att avgöra om det är en knubbsäl eller en gråsäl kan du enkelt se det på huvudet. En knubbsäl har ett litet och runt huvud medan en gråsäl har ett långt och smalt huvud. Knubbsälen lever huvudsakligen av sill och torsk.

Vikt: 60 till 100 kg Kroppslängd: 1,8 meter.

Honan föder sin unge i juni, ungen kallas kute. Kuten kan simma direkt efter födsel och kuten diar från modern under tre veckor därefter lämnas den för att klara sig själv.
I augusti kan man se många knubbsälar på land det är för att de ska para sig och medan de gör de byter de päls.

 

Sjukdom

Flera knubbsälar

Runt 2000-talet så smittades en stor del av sälarna av valpsjuka som slog ut en stor del av beståndet. Men sälen återhämtade sig snabbt och är idag ett stort problem för många fiskare. Viss skyddsjakt tillåts därför idag på säl.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!