Vikare

Hur hittade du hit till oss?

Bli medlem

För att utnyttja hela vår tjänst och få tillgång till hundratals provfrågor, utbildningsmaterial, videoklipp och ännu fler artpresentationer behöver du bli medlem.

Annonser
Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

VikarsälVikarsälen är en arktisk sälart som finns i Bottenviken där arten blev instängd när inlandsisen drog sig tillbaka. Vikaren är betydligt mindre än gråsälen och huvudet är rundformat med en kort nos. Pälsfärgen är gråsvart med gråa fläckar som finns runt om kroppen. Magen är vitgul och med små mörka fläckar. Födan består av fiskar bl.a. strömming.

Vikt:  50-120kg Kroppslängd: 1,7 meter

Kuten föds i en is grotta under Februari-Mars, honan stannar hos ungen 1-2 månader. När kuten är nyfödd väger den cirka 6-8kg, vid födseln är kuten vit i pälsen. Vikaren har förr i tiden varit den mest vanligaste sälarten men har råkat ut för hård jakt och stora utsläpp av miljögifter har gjort att arten minskat kraftig i antal. Som tur är har vikaren återhämtat sig på senare år och ställer nu till med problem för det kustnära fisket, viss skyddsjakt tillåts.

Vad är jägarteori?

Ett medlemskap hos oss innehåller allt du behöver kunna för att klara av teoriprovet för jägarexamen. JägarTeori är Sveriges i särklass mest använda, innehållsrika och smartaste utbildningstjänst för blivande jägare som ska ta jägarexamen och för mer erfarna jägare som vill friska upp sina kunskaper inför jaktsäsongen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!